20 iulie: Ziua Explorării Spațiale
Ziua Explorării Spațiale, sărbătorită în fiecare an pe 20 iulie, a fost creată de președintele SUA, John F. Kennedy pentru comemorarea primei misiuni cu echipaj către lună și aselenizarea acesteia, ce a avut lor pe 20 iulie 1969. La zece ani după ce Kennedy a fixat un țel pentru America de a merge pe lună înainte de finele deceniului, misiunea Apollo 11 a reușit acest lucru. Ziua caută, totodată, să inspire și să încurajeze tinerii să-și clădească cariere în domeniul științelor spațiale și explorării universului.
Pe 16 iulie 1969 a fost lansată misiunea NASA Apollo 11 de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, SUA. La bordul navei au fost trei astronauți, Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin și Michael Collins. La ora 1:46 p.m. din 20 iulie, modulul lunar poreclit Eagle (vulturul), purtându-i numai pe Aldrin și Armstrong, s-a separat de modulul de comandă, în care a rămas Collins.
La exact 10:56 p.m. din acea zi, Armstrong a fost primul om care a pășit pe lună, făcând celebra remarcă cunoscută în toată lumea, "Un pas mic pentru om, unul uriaș pentru omenire". În realitate, Armostrong a pretins că a spus, "Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire". Cuvintele sale au fost trunchiate de microfonul pe care-l folosea. 19 minute mai târziu, Aldrin a ajuns și el cu picioarele pe suprafața lunară.
19 iulie 2023: Ziua Du-ți Poetul din Tine la Serviciu
În următoarele ore, cei doi au înfipt pe solul lunii steagul SUA, au făcut fotografii ale împrejurimilor, și chiar au comunicat cu președintele Richard Nixon. În acea noapte, Aldrin și Armstrong au dormit în modulul lunar amplasat pe lună. Pe la ora 1:45 p.m. din 21 iulie, "Eagle" și-a început ascensiunea către celălalt modul, cuplându-se cu succes cu acesta patru ore după aceea. În fine, pe 22 iulie, la ora 12:56 a.m., a început călătoria de întoarcere spre pământ, iar Apollo 11 a ajuns în siguranță în apele oceanului Pacific pe 24 iulie, la ora 12:50 p.m.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu