30 iulie: Ziua Mondială a Snorkeling-ului

 Ziua Mondială a Snorkeling-ului este celebrată an de an pe 30 iulie. Snorkeling-ul este o practică de înot și scufundare în apă cu un tub de respirat, numit "snorkel", și, de obicei, cu înotătoare sau labe de înot pentru picioare. Nu necesită un efort prea mare atâta vreme cât cineva știe să înoate, și nici un antrenament special. Așa că este o activitate foarte populară pentru oameni de toate vârstele, îndeosebi pentru turiști din stațiuni tropicale care doresc să vadă de aproape viața acvatică.


Originile tubului de respirat sub apă nu sunt clare, deși acesta pare să fie mai vechi decât tindem să credem. Aristotel s-a referit la scufundători utilizând "instrumente pentru respirat" asemănătoare trompei unui elefant, în textul său "Părți ale animalelor". Mărturiile sugerează că unii dintre culegătorii de burete de mare din Creta foloseau stuf gol pe dinăuntru pentru a se cufunda în apă cu 5000 de ani în urmă. Chiar și Leonardo da Vinci a desenat modele pentru dispozitive de respirat sub apă similare.      

 

30 iulie: Ziua Mondială Snorkeling

Jacques O'Marchal a utilizat un tub pentru respirat pentru înot și o mască pentru prima oară în 1922, pe plajă de la Croix-Valmer, și a expus acest echipament la Expoziția Nautică Internațională din 1931. Barney B. Garden a aplicat pentru cel dintâi patent pentru tub de respirat pentru înot pe 9 septembrie 1929. Joseph L. Belcher a aplicat pentru un altul pe 30 iulie 1932 și, cu toate că a fost al doilea care a făcut asta, Ziua Mondială a Snorkeling-ului este comemorată pe această dată. 


29 iulie: Ziua Ploii


Prima utilizare a cuvântului "snorkel" a avut loc în 1950, când firma Honolulu Sporting Goods Co. a introdus pe piață o "țeavă de înotat", îmboldind adulții și copiii să "încerce versiunea umană a "snorkel"-ului și a se simți ca un peste". Termenul de "snorkel" se referea originar la un dispozitiv de admisie de aer ce era folosit pentru furnizarea aerului la motoarele diesel ale submarinelor. 


În decembrie 1969, Institutul de Standarde Britanic a publicat un standard, BS 4532, intitulat "Specificație pentru snorkel și măști de față", în care a setat dimensiuni maxime și minime de snorkel-e diferite pentru folosirea de către adulți și copii, din materiale specifice, și modele pentru tuburi pentru gură, precizând că fiecare snorkel trebuie să aibă o etichetă de avertisment și un set de instrucțiuni. 


   30 iulie: Zua Mondială Împotriva Traficului de Persoane   


30 iulie: Ziua Mondială a Snorkeling-ului 30 iulie: Ziua Mondială a Snorkeling-ului Reviewed by Diana Popescu on iulie 29, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.