6 iulie: Ziua Jan Hus
Ziua Jan Hus are loc în fiecare an pe 6 iulie, pentru a onora viața și moartea acestui filosof și teolog ceh. Jan Hus a fost un reformator al bisericii, și a inspirat husitismul, o mișcare creștină proto-protestantă cehă care-i urmează învățămintele.
"Husfest" este o sărbătoare specifică centrată pe Hus și orașul său, Husinec, ce include numeroase tipuri de activități și evenimente. Oamenii văd această zi ca una potrivită acțiunilor de caritate, cu o tradiție îndelungată de a se colecta hrană pentru a fi distribuită celor fără adăposturi din marele orașe.
Jan Hus s-a născut în Husinec, Boemia, într-o familie săracă și a fost îndrumat către preoție ca un mijloc de a-și depăși greutățile vieții. În tinerețe, a mers la Praga, unde s-a întreținut cântând și lucrând în biserici. Curând, și-a finalizat studiile, dovedindu-se un preot competent, și a început să propăvăduiască în Praga. A fost cunoscut pentru opoziția față de variate aspecte ale bisericii, incluzând punctele lui de vedere despre eclesiologie, simonie, euharistie și alte teme teologice.
În 1409, în decursul domniei papei Alexandru al V-lea, a fost excomunicat și și-a petrecut următorii doi ani în exil. A fost chemat să ia parte la conciliul de la Constance pentru a-și prezenta opiniile. La sosirea acolo a fost imediat arestat. A fost întemnițat și a refuzat să-și nege credințele la cererea conciliului. A fost ars pe rug pentru erezie pe 6 iulie 1415. Pe când ardea a cântat Psalmii.
5 iulie: Ziua Creionului Mecanic
Husiții, adepți ai învățăturilor sale, au reprezentat cea mai mare parte a populației regatului Boemia. Ei au refuzat să aleagă un alt monarh catolic și s-au apărat de cinci cruciade papale consecutive între 1420 și 1431, în ceea ce a ajuns să fie cunoscut ca "războaiele huniste". În 1493, s-a finalizat conflictul dintre husiți și conciliul catolic, la Basel. Astfel, i s-a permis Boemiei să-și practice propria versiune de creștinism.
6 iulie: Ziua Mondială a Zoonozelor
Niciun comentariu: