Delfinul: Simbol și semnificație
Delfinul, un mamifer inteligent și prietenos cu oamenii, a atras vreme îndelungată interesul în regiunea mediteraneană. Se credea că un delfin a salvat bardul grec Arion de la înec și l-a adus la mal după un naufragiu.
În mitologie, s-a spus că Apollo ar fi luat forma unui delfin pentru a-i duce pe cretani la Delphi, unde au închinat un templu dedicat lui. Numele Apollo Delphinius ("Domnul delfinilor") poate indica faptul că în Creta minoana Apollo a fost onorat ca simbol al unui delfin. Nu este clar dacă denumirea Delphi derivă din această conexiune.
Pe de altă parte, delfinul a fost un atribut al zeului mării, Poseidon, și se zicea că un delfin i-a facilitat acestuia întâlnirea cu soția sa, Amphitrite. Un alt atribut al lui Poseidon era calul, imagini ale delfinilor fiind folosite pe pistele de alergare pentru a se marca cât ture fuseseră parcurse.
Dionysius, zeul extazului beției, ar fi preschimbat pirații în delfini. Afrodita (la romani, Venus), născută din spuma mării, era portretizată frecvent împreună cu delfini.
În arta funerară etruscă, delfinii purtau adeseori sufletele celor morți către Insulele celor Binecuvântați. Abia mai târziu o concepție mai întunecată a vieții de apoi (guvernată de Hades) a ajuns să fie prevalentă.
În heraldică, delfinul apare acoperit cu solzi de pește, de exemplu în blazonul "Dauphine" din Franța. Prințul coroanei franceze avea delfini pe blazonul său personal (fiind, de aceea, numit "dauphin", adică "delfin").
Nota "ad usum delphini" din cărți însemna că acestea sunt ediții "purificate", potrivite pentru uzul "tinerilor cititori".
Niciun comentariu: