Mercur: Simbol și semnificație
Mercur (la greci, Hermes) a fost zeul roman al comerțului și mesteșugăritului, asociat îndeosebi cu prosperitatea și clasa negustorilor. Ca mesager al zeilor, avea un toiag al heraldului sau caduceul. Corelat cu profitul, era și zeul hoților.
Casca și încălțările sale înaripate sugerau viteza cu care călătorea. Ca Hermes Psychopompus ("escorta sufletelor") el simboliza călătoria sigură a celor decedați pe celălalt tărâm. Purtând un berbec reprezenta "Bunul Păstor" (Hermes Criophorus). Se spunea, de asemeni, că a fost inventatorul lirei.
Se crede că Mercur, echivalentul roman al lui Hermes și-a derivat numele din "mercari", însemnând "a se angaja în comerț".
Planeta Mercur este cea mai greu de observat. În multe părți ale lumii poate fi văzută cu ochiul liber numai 12 ore până la 18 ore anual. Rămâne atât de apropiată de soare încât poate fi zărită numai în zori ori când cerul este ușor înnorat, mai ales toamna și primăvara.
Obscuritatea sa, calea prin care scapă observatorului este aparent cauza semnificației sale simbolice, fiind ambiguu ca natură și, din pricina mobilității sale, nesigur.
În astrologie, planeta este asociată cu caracteristici ca elocvența, dexteritatea, agilitatea și inconstanța. Este numit o planetă androgină, iar metalul său este, desigur, mercurul.
Guvernează ziua zodia Gemenilor, și noaptea, cea a Fecioarei. Culoarea sa este albastrul ceresc, iar pietrele sale prețioase sunt agatul, jaspul, topazul, opalul și chihlimbarul.
Jupiter: Simbol și semnificație
Niciun comentariu: