Pitagora: Simbol și semnificație
Pitagora din Samos (circa 540-500 î.Hr.), vestitul filosof grec, este un personaj simbolic reprezentând marea înțelepciune și învățătură. S-a spus că ar fi călătorit mult prin Egipt și Babilon și ar fi întemeiat, în cele din urmă, o școală de religie și etică în sudul Italiei, care a promulgat o varietate de doctrine mistice (reîncarnarea, purificarea, străduința pentru armonie) și s-a dezvoltat într-un fel de "școală a misterelor" generală.
Al său simbolism al numerelor a influențat diferite școli ulterioare de gândire mistică. "Teorema pitagoreică" a devenit parte a tradiției simbolice a masoneriei; într-o formulare similară, a fost, totuși, cunoscută în Egipt și Babilon înainte de vremea lui Pitagora.
Simbolica "mathesis" sacră a pitagoreenilor vedea numerele nu numai ca valori pentru numărat sau măsurat, ci și ca esență a lumii reale; geometria a fost asociată cu litera G din "steaua arzandă" din simbolismul masonic.
În lucrări rozicruciene și alchimice din Renaștere (de exemplu, "Atlanta Fugiens" a lui Michael Maier din 1618) găsim următorul sfat pentru căutătorii înțelepciunii "Urmărește cu înflăcărare știința geometriei".
Interpretat ca o figură a armoniei transcendente, "triunghiul pitagoreic" cu laturi măsurând 3, 4 și respectiv 5 unități, este un simbol masonic al Maestrului Lojei, unul al maestrului trecut care s-a străduit pentru moderație și echilibru. Din acesta pot fi construite cubul său (piatră cubică), colțarul zidarului (cu laturi având 3 și 4 unități) și o cruce (din zăbrelele cubului) . În acest fel, matematica mistică a lui Pitagora a furnizat simboluri pentru abordarea masonică a secretelor Creației și Creatorului, "atotputernicul maestru constructor al tuturor lucrurilor".
Pustnicul: Simbol și semnificație
Niciun comentariu: