Rodia: Simbol și semnificație
Rodia (în limba franceză veche, "pome grenate", adică "mărul cu multe semințe") a fost îndelung cultivată în regiunea estică a Mediteranei. Se crede că arborele de rodie (Punica granatum) a fost răspândit de fenicieni și a devenit popular o sursă atât de fructe, cât și de leacuri, în zonele mai călduroase.
Numeroasele semințe din pulpa fructului au ajuns să simbolizeze fertilitatea, iar întregul fruct a devenit simbol al unor zeițe ca feniciana Astarte (sau Ashtoreth), Demetra și Persefona (la romani, Ceres și Proserpina), Afrodita (Venus) și Atena.
Pomii de rodie erau plantați pe mormintele eroilor, poate în credința că astfel vor avea mulți succesori.
Migdalul: Simbol, superstiții și legendă
În mitologia cultului din Eleusis, Persefona nu ar fi ajuns să stea în Hades dacă nu ar fi mâncat acolo o rodie, și astfel a ajuns să nu locuiască perpetuu cu ceilalți zei, ci să petreacă o treime din fiecare an în Hades. Mama lui Attys se spune că ar fi rămas însărcinată prin atingerea unui pom de rodie. În Roma antică, Juno era reprezentată ținând o rodie ca un simbol al căsătoriei.
Pomul, cu florile sale pafumate, roșii, era văzut și ca un simbol al dragostei și căsătoriei, urmate de nașterea unui copil.
În iudeo-creștinism, simbolismul fructelor a devenit mai spiritual, referindu-se la creștinii uniți în comunitatea bisericii. Miresele purtau cununi făcute din ramurile arborelui. Întrucât coaja fructului este tare dar sucul său dulce, rodia a simbolizat preotul, sever în exterior, indulgent în interior.
În simbolismul baroc, imaginea unei rodii despicate pentru a-și releva bogăția de semințe reprezenta generozitatea (caritatea, ordinele ospitaliere)
În heraldică, rodia împodobește blazoanele Grenadei și Columbiei.
Niciun comentariu: