22 august: Ziua Zânei Măseluță
Ziua Zânei Măseluță din 22 august celebrează anual incitarea și minunarea copiilor de a-și pierde dinții de lapte! Această zi amintește tuturor celor mici să trăiască sau să retrăiască distracția vizitelor făcute de Zâna Măseluță, când un nou dinte pierdut este schimbat cu o surpriză magică când aceștia se uită sub perna lor, dimineața!
Ziua Zânei Măseluță este dedicată inocenței copilăriei și ne readuce aminte să prețuim amintirile pe care le creăm cu copiii noștri pe măsură ce ei cresc.
Tradiția ca un copil să primească un cadou pentru un dinte căzut pare să origineze din Evul Mediu. Într-o colecție de scrieri intitulată "Eddas", despre tradițiile europene nordice, există o referință la "tand fe", un termen tradus ca "premiu pentru dinte". Ca parte al acestui obicei, copiii ar fi primit un mic dar de la părinții lor, când își pierdeau primul dinte de lapte. Acest lucru avea loc pentru că dinții erau un simbol al norocului și prosperității. Unii războinici vikingi ar fi purtat chiar și un șirag cu dinți de lapte la gât pentru a-i proteja în lupte.
21 august: Ziua Cetățenilor Seniori
Echivalentul cel mai apropiat al Zânei Măseluță moderne vine dintr-un basm francez din secolul al XVIII-lea, "La Bonne Petite Souris" ("Micul șoarece bun"). Cea dintâi referință scrisă americană despre Zâna Măseluță datează din 1908, dintr-un articol din ziarul "Chicago Tribune", în care autorul, Lillian Brown, le dădea părinților o sugestie "magică" despre cum ai lor copii să accepte să le fie extrași dinții de lapte. Această sugestie consta din a le spune copiilor că Zâna Măseluță le va lăsa câte 5 cenți sub pernă pentru fiecare dinte pierdut.
În acest context, nu poate fi uitat un vechi obicei românesc, în care dinții de lapte ai celor mici erau extrași prin legarea acestora de clanța unei uși și apoi deschiderea bruscă a acesteia!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu