24 august: Ziua Cuțitului!
Pe 24 august, cu prilejul Zilei Cuțitului, celebrăm în fiecare an una din primele unelte ale omenirii, pe care continuăm să o folosim zilnic. Cuțitele au fost făcute anterior din os, piatră și cremene, iar în prezent sunt confecționate din oțel, titan, bronz și alte materiale. În această zi le onorăm pentru abilitățile lor de a ne sprijini în bucătărie, dar și nu pentru alte utilizări, criminale.
Deși nu pare a se ști cu claritate cine a a inițiat-o, acesta sărbătoare pare să fi fost creată prin 2011.
Cele dintâi cuțite, din piatră, au devenit mai avansate și mai ascuțite în epoca litică. În decursul timpului, cuprul și bronzul au înlocuit piatra. Aceste cuțite au fost la fel de durabile ca și predecesoarele lor.
În decursul vremii, uneltele au ajuns să fie tot mai puternice și mai fiabile. Cuțitele din fier au fost urmate de lame din oțel, și au rămas la fel de apreciate ca și atunci. Lamele produse din aliaje de fier sunt cele mai obișnuite în zilele noastre, în vreme ce aliajele de cobalt și titan sunt, de asemeni, alegeri populare.
Cuțitele timpurii nu au avut o lamă și un mâner separate. Din motive decorative și pentru o utilizare mai ușoară, mânerele lor au început să fie create din os sau lemn sculptat. În prezent, lemnul este unul din cele mai materialele cele mai utilizate pentru mânerele cuțitelor.
Niciun comentariu: