9 august: Noaptea Vârfului Ploii de Meteoriți Perseidele
Noaptea Vârfului Ploii de Meteoriți Perseidele, celebrată an de an pe 9 august, are loc când acești meteoriți sunt cei mai strălucitori. Ei pot fi văzuți cu ochiul liber în orice parte a cerului, cu condiția ca acesta să nu fie înnourat.
Istoric, prima observare a ploii de meteoriți a fost făcută de catolici în anul 285 d.Hr. Urmat apropiat de martiriul Sfântului Laurențiu, fenomenul Perseidelor a fost crezut pe larg a reprezenta lacrimile sfântului revenind pe pământ o dată pe an. S-a spus, de asemeni, că acesta a fost ars de viu și că aceste ploi de meteoriți sunt scântei ale flăcării care i-a luat viața.
Bucățile din jarul său răcit sunt numite "cărbunele Sfântului Laurențiu". Acest eveniment ceresc a devenit rapid baza fondării zilei Sfântului Laurențiu pe 10 august.
Din perspectivă științifică, astronomul belgian Adolphe Quetelet a fost cel care a înregistrat o frecvență mai mare a meteoriților Perseidelor în 1836. După un an de studii, el i-a informat pe alți astronomi că 9 spre 10 august era predicția sa pentru vârful ploii de meteoriți. Cu adevărat, acest lucru s-a confirmat pe 10 august 1837.
În 1866, astronomul italian Giovanni Virginia Schiaparelli a descoperit legătura dintre comete și ploaia de meteoriți Perseidele după trecerea periheliului lui Swift-Tuttle. Această teorie a fost împărtășită într-un schimb de corespondență cu tovarășul său astronom, Angelo Secchi.
În acest an, potrivit NASA, vom fi capabili să vedem 100 de meteoriți pe oră dacă cerul nu va fi acoperit de nori.
9 august: Ziua Internațională a Populației Indigene
Niciun comentariu: