Ciulinii: Simbol și semnificație
Ciulinul este o plantă asociată în prezent cu "înțepăturile" și reprezintă emblema națională a Scoției. În vremuri timpurii, o serie de varietăți de ciulini erau respectate atât pentru aplicațiile lor medicale, cât și pentru asocierile lor simbolice.
În antichitatea clasică, se credea că ciulinul poate inversa efectele rele ale vrăjilor și a împrăștia puteri demonice. Deși, în general, era mâncat de măgari, oamenii se hrăneau și ei cu acesta. Dacă îl consuma o femeie însărcinată, exista credința că ea va da naștere unui băiat.
Varianta "centum capita" era utilizată pentru crearea unor simțăminte de dragoste irezistibile ale cuiva (o aplicație atribuită lui Pitagora).
Întrucât ciulinii tăiați nu-și pierd forma, au devenit simboluri chinezești ale loialității și longevității.
În Occidentul creștin, suferințele lui Hristos și ale mucenicilor au fost simbolizate de plante țepoase, în special de ciulini.
Armurariul, ciulinul laptelui (Sylibun marianum), cu marcajele sale albe, este asociat cu laptele de mamă al Fecioarei Maria. Schinelul, " (Cnicus benedictus) era o veche plantă medicinală folosită sub numele de "gardobenedictina" , pentru tratarea afecțiunilor interne.
W. H. Hohberg a tratat simbolismul acestei plante în versuri edificatoare: "Deși cardobenedictina este amară / Și cea mai neplăcută papilelor gustative, / Face, totuși, bine stomacului. / Așa cuvântul lui Dumnezeu către urechea umană răsună de mai multe ori; / Această bunăstare, liniștire a sufletului, aduce viață eternă".
Niciun comentariu: