Valkiriile: Simbol și semnificație
Valkiriile (în limba nordică veche, "culegătoarele ucișilor") sunt personaje din mitologia nordică asociate cu moartea onorabilă a războinicilor.
Ele erau slujitoare ale zeului Odin, care căuta soldați viteji din bătăliile pământene (mai precis, unii care nu se temeau de moarte) pentru a deveni partenerii lui în marele război Ragnarak de la sfârșitul timpului.
Valkiriile călătoreau prin nori pe cai rapizi, înșfăcându-i pe cei aleși și ducându-i, apoi, în Valhala, casa vieții de apoi a lui Odin pentru cei bravi.
În lucrarea "Edda", numele valkiriilor includ Skuld (ultima dintre vrăjitoare, care aducea moartea), Brunhiilde, Gall ("cea care cheamă"), Gondul ("lupoaica"), Hrist ("furtuna"), Mist și Thrud ("forța").
Cei care-și pierdeau viața în bătălii și se renășteau în Valhalla erau numiți "einherjar" ("combatanți individuali"); ei se înfruntau unul pe altul zilnic în lupte de antrenament, și, în fiecare seară, se regăseau împreună nevătămați.
Mitul valkiriilor exprimă, pe de o parte, marele prestigiu atașat morților din bătălii (asemănător celebrărilor aztece ale morților de pe câmpul de luptă sau de pe altarul de sacrificii) și, pe de altă parte, o anticipare netemătoare a marii bătălii de la sfârșitul timpului, când toți zeii și ajutoarele lor urmau să piară, pentru a se da startul unei noi epoci, o versiune a paradisului trăit în "Gimle" din cerul sudic.
Valkiria Briinhilde a devenit cea mai familiară, având un rol tragic în "Cântecul Nibelungilor" și aducând ruina eroului Siegfried.
Gorgonele: Simbol și semnificație
Niciun comentariu: