18 septembrie: Ziua Mondială a Bambusului
În fiecare an, pe 18 septembrie, Ziua Mondială a Bambusului țintește să crească conștientizarea despre această plantă și să evidențieze pe scară globală importanța sa.
Bambusul este un tip de iarbă gigantică tare la exterior și goală în interior, o plantă înregistrând cea mai rapidă dezvoltare din lume. Anumite specii de bambus cresc cu 91,5 centimetri în lungime în 24 de ore. Asta înseamnă că se înalță cu circa 2,5 centimetri la fiecare 40 de minute.
Bambusul este hrană favorită a urșilor panda, reprezend 99% din dieta lor.
Planta acționează că un agent natural de condiționare a aerului, racind cu circa 8 grade împrejurimile sale.
Unele tipuri de bambus sunt comestibile și sunt folosite în bucătăria asiatică și ceaiul asiatic.
În toată lumea există peste 1.500 de specii de bambus!
Cel dintâi bec de succes conținea un filament de bambus carbonizat.
Primele pocnitori din China au fost produse din bambus.
Dumbrăvile de bambuși sunt locuri sigure în mijlocul unui cutremur de pământ.
17 septembrie: Ziua Internațională a Muzicii Country
Tulpinile de bambus sunt foarte puternice, viguroase. Din acest motiv este folosit în construcții. Bambusul are, de asemeni, proprietăți antifungice și antibacteriene, fiind utilizat, de aceea, pentru a se face cărbune. Este întrebuințat și pentru confecționarea de mobilă, instrumente muzicale, hârtie igienică, tacâmuri de unică folosință, baterii solare, podele și skateboard-uri.
Ziua Mondială a Bambusului a fost înființată de Kamesh Salam. Acesta a fost președintele Organizației Mondiale a Bambusului între 2007 și 2010, și în 2009 a organizat, la Bangkok, Congresul Mondial al Bambusului. În decursul congresului, el și alți delegați din peste 100 de țări au declarat 18 septembrie Ziua Mondială a Bambusului.
Niciun comentariu: