26 septembrie: Ziua Internațională pentru Eliminarea Totală a Armelor Nucleare
Ziua Internațională pentru Eliminarea Totală a Armelor Nucleare se desfășoară anual pe 26 septembrie. Unul dintre cele mai vechi obiective ale Națiunilor Unite este realizarea dezarmării nucleare pe plan global. Problema este că țările ce posedă astfel de arme au planuri precise, pe termen lung, de modernizare a arsenalelor lor nucleare.
În 1946, prima rezoluție a Adunării Generale a ONU a stabilit despre Comisia Energiei Atomice că are mandatul de a face propuneri specifice pentru controlul energiei nucleare și eliminarea nu numai a armelor nucleare, ci și a armelor majore adaptabile distrugerii în masă.
25 septembrie: Ziua Internațională de Conștientizare a Ataxiei
Adunarea Generală a aprobat obiectivul dezarmării generale și complete în 1959. Prima Sesiune Specială a Adunării Generale a ONU dedicate dezarmării a avut loc în 1978, recunoscând și aceasta că dezarmarea nucleară trebuie să fie un obiectiv prioritar. Acest țel a fost promovat activ de fiecare secretar general al ONU.
Controlul internațional al armelor a contribuit la securitatea internațională după războiul rece. A acționat, de asemeni, ca o frână a utilizării de arme nucleare. Pe 17 iulie 2017 a fost adoptat Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare. Acest tratat a fost important întrucât este parte a celui dintâi instrument legal multilateral, în care dezarmarea nucleară s-a negociat să se petreacă în 20 de ani.
Pe 2 august 2019, retragerea SUA a dat semnul sfârșitului Tratatului Forțelor Nucleare de pe rază medie, deși Statele Unite și Federația Rusă se angajaseră anterior să elimine întreaga gamă de rachete nucleare corespunzătoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu