Cedrul: Simbol și semnificație
Cedrul (Cedrus) este un gen de conifer din familia Pinaceae întâlnit în regiunea mediteraneeană, prețuit pentru durabilitatea lemului său. A fost exportat din Liban în Egipt în perioada timpurie a istoriei egiptene. Egiptenii i-au folosit lemnul pentru a face corăbii, mobilă, sicrie și scule, și l-au apreciat, de asemeni, pentru aroma sa.
Regele Solomon a folosit cedru pentru construirea marelui său templu din Ierusalim. În Psalmii 92: 12 este scris, "Cel fără prihană înverzeşte ca finicul şi creşte ca cedrul din Liban". Unul dintre părinții bisericii, Origen (185-254), a extras următoarea morală pornind de la durabilitatea lemnului de cedru: "Cedrul nu putrezește. A utiliza cedru pentru grinzile caselor noastre înseamnă a ne proteja sufletele de stricăciune".
Patriarhul Chiril din Alexandria (412-444) asemăna cedrul cu carnea lui Hristos, care rămâne nealterată. Numai mânia lui Dumnezeu este mai puternică decât cedrul: "Glasul Domnului sfărâmă cedrii; Domnul sfărâmă cedrii Libanului..." (Psalmii 29:5).
Hohberg a evidențiat durabilitatea lemnului acestui arbore: "Din cedru a clădit Solomon templul său. / Nici viermii, nici loviturile nu-i pot ataca splendoarea. / Când Dumnezeu aduce pace pentru a binecuvanta tot ce El a voit, nu te teme de nenoroc, nici de naufragiul furtunii".
Din nefericire, cedrul, copacul național al Libanului, este pe cale să se apropie de extincție aici...
Niciun comentariu: