Fecioara: Simbol și semnificație

 Fecioara (în limba latină, "virgo", în limba greacă, "parthenos"), o femeie tânără, nemăritată și castă, simbolizează în multe culturi o orientare ascetică spre lumea cealaltă. În unele cazuri, abstinența sa erotică a fost corelată mai curând cu un cult magic decât cu considerații strict morale. 


O perioadă de virginitate era cerută femeilor clarvăzătoare (de exemplu, sibilelor) și vestalelor din Roma antică astfel încât să fie constant disponibile să intre în comunicare cu divinitățile lor.


S-a spus că mulți zei, eroi și conducători fuseseră concepuți de către virgine, de exemplu, Hebel (zeița grecească a tinereții), Perseu, Alexandru cel Mare, Ginghis Han, Lao-Tzu și, în Mexicul străvechi, zeul Quetzalcatl.          

                                             


Se credea că împăratul Augustus fusese zămislit de un șarpe, creatură sacră a lui Apollo, în unul din templele zeului. Virgina vestală Rhea Silva fusese lăsată însărcinată cu Romulus și Remus de Marte, zeul războiului.


Teologii creștini au interpretat aceste mituri ca anticipări ale nașterii lui Hristos. În picturi medievale ale Bunei Vestiri, puterea procreativă a lui Dumnezeu a fost înfățișată ca un pormubel dinlăuntrul unei raze de lumina ajungând la capul sau urechea Fecioarei Maria. Ferestrele și cristalele ce transmit intactă lumina sunt simboluri ale Fecioarei Maria. 


Străvechiul Peru avea, de asemeni, virgine sacre, așa cum a scris Garcilaso de la Vega (1539-1616): "Ele trăiau până la sfârșitul vieților lor într-o secluziune constantă, prezervându-și virginitatea până la final... întrucât se spunea că sunt soții ale soarelui trebuia să nu fie de un fel obișnuit, astfel încât să nu poată fi văzute de oricine. Iar această secluziune era atât de severă încât nici măcar regele nu o putea încălca folosindu-și privilegiul său.., de exemplu, să le vadă ori să le vorbească... Principala activitate a virginelor solare era torsul și țesutul... Făceau toate materialele de mână și în mare cantitate pentru soare, soțul lor. Și, de vreme ce soarele nu putea purta aceste podoabe vestimentare, ele i le trimiteau regelui ca succesor natural și legal al soarelui... Aceste materiale erau venerate mai presus de orice." Dacă o fecioară solară era aflată într-o relație necastă cu un bărbat muritor, era pedepsită să fie îngropată de vie, iubitul ei era spânzurat iar locul nașterii sale era distrus. 


Printre popoare străvechi exista, totodată, convingerea că virginele au puteri superioare celor ale femeilor măritate. Mitologul K. F. Karlinger comenta astfel un mit aborigen australian despre constelația Pleiadelor: "Cele două stele ale Pleiadelor care s-au căsătorit cu Wurunnah nu strălucesc la fel de tare ca cele rămase virgine". 


Soarele este casa Fecioarei (Virgo), cel de-al șaselea semn zodiacal, din 23 august până pe 22 septembrie. Albinele, vulpea și păsările de curte au asocieri magice cu această zodie, care este una de "pământ", alături de Taur și Capricorn. Simbolismul tradițional astrologic corelează Fecioara cu trăsături precum tăgăduirea de sîne, claritatea intelectuală și sângele rece, posibilități neexploatate, transmutabilitatea materiei primare a alchimiștilor. Această zodie este guvernată de planeta Mercur. Conform legendei astrale menționate de Aratus în poemul său Phaenomena (secolul al III-lea î.Hr.), Fecioara este personificarea Justiției (la greci, Diko) care, într-o epocă de aur îndepărtată trăia printre muritori, dar apoi a fost dezamăgită de ei pe măsură ce aceștia deveneau tot mai cruzi; ea și-a întins aripile și zburat în ceruri, unde este vizibilă ca o constelație distantă. Nu ar fi întâmplător că semnul zodical următor Fecioarei este Balanța. 


Sibila: Simbol și semnificație

Fecioara: Simbol și semnificație Fecioara: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on septembrie 23, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.