Găina: Simbol și semnificație
Găina are un simbolism diferit de cel al cocoșului, această fiind mama chintesențială. Dragostea protectoare a găinii pentru puii săi lipsiți de apărare apare într-o analogie a lui Hristos: "Ierusalime , Ierusalime, care omori pe proroci şi ucizi cu pietre pe cei trimişi la tine! De câte ori am vrut să strâng pe copiii tăi cum îşi strânge găina puii sub aripi, şi n-aţi vrut!" (Matei 23:37).
"Clocitul" răbdător al găinii a semnificat "gramatica" în reprezentarea alegorică a celor "șapte arte liberale", care necesita și ea o mare răbdare.
Anticii credeau că sângele găinii poate regulariza un impuls erotic excesiv.
Dacă în Africa, inițierea femeilor presupunea implorarea călăuzirii spirituale a găinii, oamenii din Europa Centrală vedeau pasărea ca fiind ignorantă sau proastă, așa cum indică și teoria jungiana: găinile din vise simbolizează "un cârd sărăcit intelectual, foarte susceptibil de a fi influențat din afară. Ele întră adeseori în panică fără motiv, sugerând confuzia neodihnita din procesele mentale ale oamenilor proști... În acest fel, ceva pe care cel ce visează îl ia prea în serios în starea de veghe este văzut corespunzător în întreaga sa trivialitate zgomotoasă" (Aeppli).
În basme și versuri pentru copii, pasărea care într-o poveste este terorizată că o cadă cerul, poate totodată (asemeni gâștei din alte tradiții) să facă "ouă din aur", nefiind, de aceea, recomandat să fie omorâtă.
În legende, găînă așezată peste ouăle sale simbolizează forțe supranaturale păzind comori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu