12 octombrie: Ziua Mondială a Vederii
Ziua Mondială a Vederii, marcată în fiecare an în a doua joi din octombrie, a fost inițiată de Lions Club International Foundation în decursul campaniei sale "SightFirst" ("Mai întâi vederea"), într-un efort de a răspândi conștientizarea despre orbirea ce poate fi prevenită și a ajuta oamenii care sunt afectați vizual.
Dacă în 2023, Ziua Mondială a Vederii se desfășoară pe 12 octombrie, în următorii ani are loc astfel: 2024 - 10 octombrie, 2025 - 9 octombrie.
În 1917, Melvin Jones a înființat Lions Club International (LCI) ca organizație de ajutorare. Aceasta a organizat o varietate de proiecte pe tot globul, precum strângeri de fonduri pentru victime ale taifunurilor și cicloanelor, diagnoză și management pentru persoane cu afecțiuni de auz și depistare a cancerului.
Unul din cele mai cunoscute proiecte ale Lions Club International a fost campania "SightFirst". Începută în 1990, această campanie a țintit să lupte contra orbirii produse de trahom și alte cauze ale sale. Această a ajutat peste 488 de milioane de oameni cu probleme vizuale.
De-a lungul campaniei "SightFirst" din 2000, LCI și Institutul Internațional pentru Prevenirea Orbirii au proclamat ca a doua joi din octombrie să fie respectată ca Ziua Mondială a Vederii. Primul obiectiv a fost atragerea atenției publicului asupra importanței urmăririi de practici sigure de prevenire a orbirii și alte probleme asociate cu vederea. Truse de medicație și asistență financiară au fost furnizate pentru cei care aveau nevoie. Ziua a fost celebrată de milioane de oameni din toată lumea.
Această zi a fost un pas înainte către programul "VISION 2000" al Organizației Mondiale a Sănătății, care a intenționat să intensifice și accelereze activitățile de prevenire a orbirii și a avut obiectivul de a elimina orbirea prevenibila până în 2020.
11 octombrie: Ziua Asistenței Medicale de Urgență
Lucruri interesante despre vedere
- Se estimează că ochii s-au dezvoltat la mamifere cu circa 500 de milioane de ani în urmă.
- Aproape 80% din informațiile procesate de creierul nostru provin de la ochi.
- Contractandu-se în mai puțin de o sutime dintr-o secundă, ochii reprezintă cei mai rapizi mușchi din corpul uman.
- Clipitul unui ochi poate dura între 100 și 150 de milisecunde.
- În cadrul testării ochiului pot fi detectate afecțiuni ca tensiunea sanguină înaltă și nivelurile ridicate de zahăr din sange..
Niciun comentariu: