20 octombrie: Ziua Mondială a Osteoporozei
În fiecare an, Ziua Mondială a Osteoporozei din 20 octombrie ne îmboldește să învățăm despre această boală, să celebrăm buna stare de sănătate, să ne educăm și să-i educăm pe alții despre necesitatea de a avea grijă de corp, și a ne proteja oasele de fracturi provocatoare de infirmități și care ne pot amenință chiar viața.
Ziua Mondială a Osteoporozei este apogeul activităților organizate de Fundația Internațională a Osteoporozei, care este implicată profund în educarea publicului despre această devastatoare boală a oaselor. Osteoporoza face oasele atât de fragile și fărâmicioase încât orice mică acțiune precum un strănut sau o cădere poate amenință viața bolnavilor, provocând dureri fără sfârșit și disconfort în cazul ruperii și fracturării oaselor.
Ziua Mondială a Osteoporozei a început în Regatul Unit. Cu sprijinul Comisiei Europene, această zi a devenit un proiect al Societății Naționale de Osteoporoză din Marea Britanie pe 20 octombrie 1996.
Este interesant de menționat că până în 1994 osteoporoza nu a fost considerată o boală majoră. Dar, în 1998, două organizații proeminente s-au dedicat educării oamenilor în privința osteoporozei și s-au unit în scopul creării Zilei Mondiale a Osteoporozei.
19 octombrie: Ziua Mondială Pediatrică a Oselor și Încheieturilor
Înființarea acestei federații s-a făcut prin eforturile comune ale Fundației europene pentru osteoporoză inițiată în 1987 și Federației Internaționale a Societăților pentru boli ale scheletului, ce a fost fondată în 1995. Prin aducerea ambelor organizații sub aceeași umbrelă, s-a realizat o mai bună focalizare și împletire a resurselor pentru oamenii de știință ai lumii, doctori și organizații de promovare a sănătății.
Spre finele anilor 1990, Organizația Mondială a Sănătății a cosponsorizat ziua din 20 octombrie.
Unul din cele mai importante evenimente din această zi este verificarea densității oaselor. Cele care sunt mai puțin dense sunt predispuse către ruperi sau fracturi prin mișcări bruște ori căderi minore.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu