24 octombrie: Ziua de Conștientizare a Cangurului
Ziua de Conștientizare a Cangurului este marcată an de an pe 24 octombrie pentru a ne atrage atenția asupra situației dificile în care se află acest marsupial, vânat și ucis într-un număr extrem de mare în Australia.
Cu circa 30 de milioane de ani în urmă, strămoșii cangurului s-au ivit în pădurile Australiei. Conform istoricilor, ei s-ar fi putut dezvolta din animale asemeni oposumului care trăiau în copaci. Aceste mici creaturi și-au croit cale către pământ și au devenit astfel cei dintâi canguri. Pe măsură ce iarba a crescut impresionant, la fel s-a petrecut și cu speciile de canguri. Aceștia au evoluat tot mai mult și s-au diversificat de-a lungul timpului, ajungând, în cele din urmă, acum 3 milioane de ani, să fie cangurii pe are-i cunoaștem astăzi.
În zilele noastre avem canguri similari roșii și cenușii, wallaby, șobolan moscat și alte animale numite eronat canguri. Tehnic, oamenii de știință ii categorisesc pe toți ca "macropozi", adică având picioare lungi. Cangurul este un nume aborigen utilizat frecvent cu referire la variate animale din această familie. Din punct de vedere științific, numai două dintre ele sunt canguri conform definiției stricte, aceștia fiind cel roșu sărind repede și cel colorat cenușiu.
23 octombrie 2023: Ziua Festivalului Chung Yeung
De ce sar aceste marsupiale mari, cu o tehnică locomotoare văzută numai la animale mici? Oamenii de știință pot numai să teoretizeze răspunsul la această întrebare. În prezent predomină trei ipoteze. Cangurii ar fi adoptat acest mecanism pentru a scăpa cu eficiență de prădători întrucât, aparent, rozătoarele care sar au de două ori mai multe șanse de a scăpa de urmăritori față de cele care numai fug. Ei ar fi început să sară deoarece aveau nevoie să aibă brațele libere pentru a căuta hrană. În fine, ar fi putut să facă asta, pur și simplu, fiindcă acesta ar fi fost cel mai rapid și mai eficient mod de a se mișca în special în deșerturile din Australia, unde apa și hrana necesită mari eforturi pentru a fi găsite.
24 octombrie: Ziua Mondială a Poliomelitei
Niciun comentariu: