8 octombrie: Ziua Mondială a Dislexiei
Ziua Mondială a Dislexiei este marcată anual pe 8 octombrie. Dislexia este o boală care afectează abilitatea unei persoane de a citi și scrie corespunzător. Dislexicii nu pot citi repede și scrie fără a face erori, pot avea probleme cu vocabularul și sarcini care necesită coordonarea mână-ochi. Dislexia afectează 20% din populație și constitue 80-90% din afecțiunile ce provoacă dificultăți în învățare.
Dislexia își pune amprenta atât asupra copiilor, cât și adulților. Deoarece manifestarea sa este aproape întotdeauna externă, poate fi rapid diagnosticată. A fost identificată în 1881 de medicul german Oswald Berkhan. A fost numită "dislexie" de oftamologul Rudolph Berlin șase ani mai târziu. Berkhan a descoperit existența dislexiei analizând cazul unui tânăr care declarase că avea probleme în a citi și a scrie potrivit. Întrucât pacientul era de altfel sănătos din punct de vedere intelectual și fizic, Berkhan a fost intrigat de acest caz.
Odată ce desoperirile sale au devenit populare, Berkhan și-a dat seama despre cazul tânărului său pacient că nu era unul rar și că, de fapt, mulți adulți păreau să sufere din cauza aceleiași boli. Precum alte dizabilități, dislexia nu poate fi tratată numai prin medicamente. Pacienții au nevoie adeseori de terapie, metode inovatoare de învățare și o grijă persistentă pentru a duce o viață în care dificultățile lor pot fi ținute în frâu. Când tulburarea nu este diagnosticată, pacienții sunt frecvent interpretați greșit ca leneși, încăpățânați sau învățând lent.
7 octombrie: Ziua Mondială a Bumbacului
Lucruri interesante despre dislexie
- Cuvântul dislexie provine din două cuvinte grecești. "Dys" înseamnă "neadecvat" și "lexis", "cuvinte sau limbă".
- Dislexia poate să provoace greutăți în descifrarea anumitor cuvinte ori sunete.
- Copiii cu un părinte dislexic au o mai mare probabilitate de a fi și ei dislexici.
- Albert Einstein, John Lennon și Alexander Graham Bell au fost cu toții dislexici.
8 octombrie: Ziua Internațională de Înregistrare a Nașterii Copiilor
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu