Ariciul: Simbol și semnificație
Ariciul (în grecește, "echino", în latină, "erinaceus") este un animal "înarmat și, totuși, un erou al păcii", respectat în toate regiunile lumii vechi. În antichitate, acele ariciului au fost utilizate pentru a se înăspri hainele, iar carnea sa a fost întrebuințată împreună cu ierburi pentru a se prepară leacuri, de exemplu împotriva căderii părului, deoarece acele sale evocau imaginea unui păr rezistent.
Pielea ariciului, atârnată de viță de vie era înzestrată cu capacitatea de a apăra față de grindină. "Istețimea" ariciului în a-și depozita hrană a fost lăudată de Pliniu cel Bătrân, printre alții.
Conform textului creștin timpuriu "Physiologus", ariciul mergea într-o vie, se cățăra spre struguri, "îi aruncă jos..., apoi se rostogolea pe spate peste ei, înfingandu-i în acele sale, pentru a duce boabele puilor săi... Așa trebuie să te apropii și tu, creștine, de via adevărată și sfântă... Sfântul Vasile spune, "Fii aidoma ariciului. Chiar dacă este doar un animal necurat, căile lui sunt iubitoare și are grijă de puii săi... Respectă strugurii adevăratei vițe de vie, adică cuvintele sacrului nostru Iisus Hristos, și du-i copiilor tăi astfel încât ei, crescuți în spiritual Său, să poată să-l preamărească pe Tatăl nostru din ceruri"".
Există, de asemeni, referințe despre dușmănia dintre arici și șarpe.
Bestiarele medievale lăudau sagacitatea ariciului, care se transformă într-o minge de ace în timpuri de pericol, și-și folosește, totodată, acele pentru a colecta bace. În același timp, se zicea că are un cuib cu două ieșiri, blocând-o pe cea dinspre nord când bătea vântul nordic și așteptând astfel până când vântul sudic împrăștia ceață rece.
Pe de altă parte, ariciul a fost acuzat că ar fi "zgârcit" și "bătăios" (fiindcă își "zbarlește" acele în luptă).
Cartea barocă a emblemelor a lui Hohberg din 1675 conține următoarele versuri: "Când generozitatea toamnei cântărește greu în pomi, / Ariciul își umple vizuina cu fructe; / Când Dumnezeu ți-a adus milostiviri bogate și pe degeaba, / Ai grijă să le folosești cu înțelepciune".
"Avariția" ariciului l-a făcut un simbol al bogăției în Asia estică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu