Sfântul Graal: Simbol și semnificație
Graalul sau Sfântul Graal a fost un obiect simbolic de o mare importanță în legende medievale și în religia mistică și speculativă, un potir sacru asociat cu mântuirea și sfințirea. Evanghelia aprocrifă a lui Nicodemus a povestit pentru prima oară despre această cupă, folosită de Hristos la Cina cea de Taină și, curând după aceea, pentru adunarea sângelui său de sub cruce.
Cuvântul "Graal" provine din termenul grecesc "krater" (în latină, "cratale"), care a ajuns să semnifice mai târziu "bol" sau "vas".
Se spunea că Graalul este prezervat într-un castel ori pe "un munte al mântuirii" (Montsalvatge), plin de îngeri cu "hostia consacrată", o sursă de puteri miraculoase. În alte legende, Sfântul Graal a fost o piatră care a distrus coroana lui Lucifer, după ce aceasta a căzut din paradis, o gemă cerească care este, de asemeni, ultimul fragment rămas din paradisul pierdut, de altădată.
Căutarea Graalului este, astfel, și un simbol al căutării bogățiilor cerești. Echivalentul Graalului din cosmologia orientală a fost vasul conținând elixirul vieții, "Soma", despre care se menționează în Vede, un depozit magic al forței vieții pământești și spirituale.
O altă analogie este cea cu un pocal ori (în tradiția celtică) un cazan al necromanției.
Căutarea fanatică a cruciaților de relicve poate să fi avut un rol major în dezvoltarea poveștii Sfântului Graal, care a fost preluată și elaborată de o varietate de scriitori (incluzându-i pe Chretien de Tryes, Robert de Boron, Wolfram von Eschenbach, Thomas Mallory) în legende ale lui Perceval și Galahad.
În psihologia jungiana, Graalul este un simbol al femininului care primește dar și dăruiește, un fel de pântec spiritual pentru toți cei care se dedică misterului său.
Niciun comentariu: