Taurul: Simbol și semnificație
În multe culturi antice, taurul a fost un simbol de o foarte mare importanță. În picturi din peșteri din paleolitic, vitele sălbatice sunt unul din cele mai comune motive, după cai. Taurul primordial trebuie să fi fost un simbol impresionant, puternic, al vitalității și forței masculine, dar semnificația simbolică generală a animalului este, totuși, ambiguă.
Deși puterea sa sălbatică este extraordinară, brutalitatea taurului care atacă, experimentată de oameni, este intimidantă. Taurul are, în particular, importanță în istoria religiilor. Taurii au fost venerați într-o varietate de culturi, în special ca simboluri ale puterii și pentru coarnele lor, care sugerează o semilună. Pe de altă parte, au existat numeroase rituri simbolice în care taurul era înfrânt ori sacrificat.
În ritualul cretan antic, taurul era folosit în dansuri cu sărituri atletice, în care oamenii căutau să-și demonstreze superioritatea pe când invingeau natura animală presupus tâmpă a "bestiei". Astfel de ritualuri sunt, de asemeni, asociate cu eforturile rasei umane de a domestici vitele.
Chiar și când boii erau puși la muncă, taurii necastrați rămâneau frecvent sacri (de exemplu, egipteanul Apis care era, totodată, mumificat) și erau venerați ca simboluri ale forței naturale.
Fertilitatea, moartea și învierea au fost, de obicei, corelate cu taurul (precum în religia mitraică din antichitatea târzie). Minotaurul din Creta antică (o combinație între om și taur) a fost mai întâi închis în labirint, și apoi ucis de eroul Tezeu.
Lupta cu taurii din sud-vestul Europei nu trebuie să fie înțeleasă ca un eveniment sportiv ci, mai degrabă, ca o versiune stilizată a ritualurilor taurilor din lumea antică mediteraneeană, care se încheiau cu sacrificiul temutului simbol al forțelor naturale neîmblânzite.
În astrologie, Taurul este cel de-al doilea semn din zodiac (21 aprilie-21 mai), un semn de pământ. Se crede că cei născuți în această zodie sunt greoi, legați de pământ, tenaci și puternici. Se spune că planeta Venus guvernează Taurul, ca un ecou al conexiunii mitologice dintre zeița dragostei și taur.
În legendele grecești, constelația taurului era asociată cu minotaurul, dar și cu taurul sălbatic care a devastat câmpurile din preajma Maratonului și a fost omorât de Tezeu. Pe spatele taurului astral se află Pleiadele, un grup indistinct de stele identificate tradițional cu cele șapte fiice ale lui Atlas. care au fost urmărite de vânătorul Orion până când s-au transformat în porumbei, și apoi în stele. Ochiul strălucitor al taurului ceresc este o stea fixă.
Niciun comentariu: