23 noiembrie 2023: Ziua Recunoștiinței (Thanksgiving)

 Sărbătoarea americană a Thanksgiving-ului (Ziua recunoștiinței), născută în anii 1500, mitologizată în 1621, și marcată chiar și în decursul celei mai crâncene perioade din Războiul Civil, reprezintă în prezent una din cele mai anticipate și mai îndrăgite zile ale națiunii americane, celebrate în a patra joi din noiembrie. 


Dacă în 2023 Ziua  Recunoștiinței  are loc pe 23 noiembrie, în următorii ani se desfășoară astfel: 2024 - 28 noiembrie, 2025 - 27 noiembrie, 2026 - 26 noiembrie.


Mărturiile arată că exploratorii spanioli și coloniștii din America aveau slujbe religioase de Thanksgiving spre finele anilor 1500 în ceea ce sunt acum Florida și New Mexico. Thanksgivingul-ul a avut loc, de asemeni, în ceea ce a devenit Commonwealth-ul din Virginia încă din 1607, prima așezare permanentă, localitatea Jamestown, organizându-l în 1610.                                          


23 noiembrie 2023: Ziua Recunoștiinței (Thanksgiving)

După numai un deceniu, coloniștii din Plymouth, cunoscuți ca "pelerini", au sosit în Lumea Nouă. Ei au sărbătorit la Plymouth, timp de 3 zile, prima lor recoltă, în 1621. Adunarea a inclus 50 de oameni care veniseră peste ocean pe vasul Mayflower (din cei 100 care ajunseseră la țărm) și 90 de oameni nativi americani. Bucatele ospățului au fost pregătite de patru pelerine care supraviețuiseră primei călătorii spre Lumea Nouă, împreună cu tinere fiice și servitori.


În cursul războiului, Congresul Continental a stabilit una sau mai multe zile de Thanksgiving în fiecare an, recomandând, totodată, conducătorilor variatelor state să respecte aceste zile în teritoriile lor. George Washington, lider al forțelor revoluționare, a proclamat Thanksgiving în decembrie 1777, că o celebrare a victoriei asupra britanicilor la Saratoga. 


Congresul Confederal Continental, corpul legislativ care a guvernat Statele Unite din 1774 până în 1789, a introdus mai multe "zile naționale de rugăciune, umilință și recunoștiință". Acestea au rezultat în Ziua Recunoștiinței și Ziua Națională de Rugăciune de astăzi. 


În 1788, congresmenul Elias Boudinot a propus parlamentului să ceară presedintelui Washington să proclame  de Thanksgivig pentru "numeroase semne de favoare ale Atotputernicului Dumnezeu". Washington , după formarea primului guvern SUA, a proclamat Ziua Recunoștiinței.


Sărbătoarea a rămas în penumbră vreme de decenii.


22 noiembrie: Ziua Pune-ți un Șorț de Bucătărie


Președintele Lincoln a proclamat o Zi Națională de Thanksgiving în 1863, pentru a fi sărbătorită pe 26 noiembrie, ultima joi din lună. Secretarul de Stat William H. Sewar a redactat proclamația din care o parte scrie:


"În mijlocul unui război civil cu o inegalabilă magnitutdine și severitate, care uneori a părut să invite state străine și să provoace agresiunea lor, pacea a fost prezervată cu toate națiunile, ordinea a fost menținută, legile au fost respectate și urmate, iar armonia a prelevat oriunde, cu excepția teatrului conflictului militar... De aceea, invit cetățenii mei tovarăși din fiecare parte a Statelor Unite și, totodată, cei care sunt pe mare și cei care călătoresc pe pământuri străine să marcheze și să respecte ultima joi din luna noiembrie următoare ca Ziua Recunoștiinței și cea de Preamărire a binevoitorului Tată al nostru care este în Ceruri".


      Următorii președinți au urmat exemplul lui Lincoln de declarare a ultimii joi din noiembrie ca Thanksgiving. Dar, în 1939, Franklin D. Roosvelt a declarat a patra joi din luna noiembrie că Ziua  Recunoștiințeimai curând decât a cincea. Roosvelt a gândit că un Thanksgiving mai timpuriu ar da comercianților o perioadă mai lungă de a vinde bunuri înainte de Crăciun, ajutând astfel țara lovită de deprecierea economică. O lege din 1942, stabilind că a patra joi din noiembrie este o sărbătoare federală este încă în vigoare. 


23 noiembrie: Ziua Espresso


23 noiembrie 2023: Ziua Recunoștiinței (Thanksgiving) 23 noiembrie 2023: Ziua Recunoștiinței (Thanksgiving) Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 22, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.