26 noiembrie 2023: Duminica Internațională a Muncitorului în Ture
Duminica Internațională a Muncitorului în Ture, sărbătorită anual în ultima duminică din noiembrie, este o ocazie perfectă de a se recunoaște eforturile deosebite ale lucrătorilor în ture și impactul pe care munca lor o are asupra vieții lor. Această zi a fost inițiată de "Deputy", un software premiat care oferă afacerilor o cale mai ușoară de a-și urmări schimburile din muncă, făcând posibil să se asigure timp liber oamenilor și să se eficientize procesul de muncă.
Dacă în 2023 această sărbătoare are loc pe 26 noiembrie, în anii următori se desfășoară astfel: 2024 - 24 noiembrie, 2025 - 30 noiembrie, 2026 - 29 noiembrie.
În Duminica Muncitorului în Ture onorăm lucrătorii care fac zilnic sacrificii, ratează adeseori ocazii sau evenimente speciale, și se dedică muncii indiferent de orele zilei.
Lucrătorii în ture au existat din vremuri străvechi. Printre ei erau gardienii și militarii din regate antice. Munca în ture modernă a început la debutul anilor 1800, odată cu revoluție industrială și producția non-stop.
Programările inițiale de împărțire a forței de muncă în echipe pentru zi și pentru noapte recurgeau tipic la o "rotire" la fiecare două săptămâni. Prima echipă lucra ziua 13 zile (cu un program de 12 ore) și un schimb continuu de 24 de ore. Acest schimb epuizant era urmat de 13 ture de noapte, cu o zi liberă la final, înainte de reîncadrarea în programul de zi.
Acest program obositor a dus la rate înalte de accidente la locul de muncă. În 1866, în SUA, sindicatele au făcut presiuni pentru a se limita ziua de lucru la 8 ore care au culminat cu revolte violente și lipsite de succes în Haymarket Square, Chicago. În America s-a înregistrat un progres minor până în 1933, când Congresul a adoptat Actul național de Recuperare industrială, ce includea salariile minime, numărul maxim de ore de lucru, prevederile negocierilor colective. Acest act a fost rapid respins, dar a fost înlocuit de Actul Wagner. Ca parte a acestor noi reguli, angajatorii erau mandatați să plătească o dată și jumătate salariul pentru orele suplimentare pentru orice muncă la un nivel săptămânal de 40 de ore. Trecerea la o zi de lucru de 8 ore, cu turele tradiționale de zi, seară și noapte, a devenit ceva obișnuit.
În anii 1960, tura de 12 ore a reînceput să-și capete popularitate în special pentru munca din weekend. Unele companii au adoptat programul de 12 ore pentru toate turele, un trend ce a continuat să crească în prezent datorită timpului liber în plus și a unor pauze mai lungi. În sistemul de ture de opt ore sunt necesare zilnic 3 echipe, una singură câștigând timp liber.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu