28 noiembrie: Ziua Toast-ului Franțuzesc
În fiecare an, pe 28 noiembrie, Ziua Toast-ului Franțuzesc sărbătorește acest fel de mâncare savuros, constând, de fapt, din pâine prăjită, care a devenit o parte importantă a micului dejun al americanilor și nu numai.
Francezii nu-l numesc "french toast" ci "pain perdu", adică, literal, "pâine pierdută" , fiindcă se poate folosi cu adevărat pâine veche, stătută, pentru a-l pregăti. Potrivit locuitorilor Franței, "toast-ul franțuzesc" a apărut din dorința de a nu se risipi hrană. În plus, din punct de vedere religios, este un mare păcat să se arunce pâine. Cei mai mulți experți culinari sunt de acord că toast-ul franțuzesc provine din Roma antică. O rețeta similară ar fi aflată în cartea lui Apicius din secolul al V-lea după Hristos. Romanii înmuiau felii de pâine în lapte (și, uneori, în ouă) înainte de a prăji minunatele lor "Pan Dulcis".
27 noiembrie 2023: Ziua Brandului
În anii 1400 de găsea o rețetă asemănătoare la curtea regelui Henric al V-lea al Franței, unde "pâinea pierdută" își făcuse o mulțime de fani. Cu toate astea, abia pe la mijlocul secolului al XVII-lea a apărut în Anglia termenul de "toast franțuzesc". Unii istorici sunt de părere că termenul de "french" din "french toast", nu se referă nici măcar la Franța, ci la verbul "to frene", care înseamnă "a felia" în limba irlandeză veche.
Există și o teorie exotică! "Toastul franțuzesc" se poate să fi fost inventat numai pentru a-i sprijini pe bucătari să-i "umfle" prețul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu