Papucul: Simbol și semnificație
În Europa Centrală, papucul, o încălțăminte tradițională a femeilor, a fost frecvent "emblema heraldică" a acestora în glume și povești umoristice masculine despre "soțul de sub papuc" (în Germania, "eroul popular" Pantoffelheld, despre care se spunea că "trăia sub papuc").
Se spunea că sandalele ar fi fost emblema reginei lidiene Omphale, pe care Hercule ar fi fost silit să o servească ca o slujnică, în straie de femeie.
Există o sculptură elenistică care o arată pe zeiță Afrodita învârtind amenințător o sanda, amenințându-l astfel pe un faun desfrânat.
Au fost aflate explicații diferite pentru asocierea modernă a papucului cu dominarea feminină. De exemplu, în Austria și în alte țări europene, se obișnuia ca în decursul ceremoniei de nuntă, fiecare din miri să calce peste piciorul celuilalt; cel care făcea acest lucru mai târziu era destinat să-și petreacă restul vieții "sub papucul" celuilalt.
Gestul de a se săruta picioarele unei persoane în semn de supunere, de exemplu papucul papei cu a sa cruce brodată pe el, este, de asemeni, menționat în acest context.
Relatări mitice despre amazoane și matriarhate străvechi par să fi fost un fel de avertisment al unui bărbat către alt bărbat împotriva dominației feminine.
Niciun comentariu: