Satirii: Simbol și semnificație

 Pe jumătate oameni, pe jumătate animale, cu coarne și picioare de țap, cu  nasuri cârne și cu cozi, satirii par să fi fost imaginea zeului Pan. În același timp, pot să reprezinte simbolic versiunea antică a salbaticului, celebrată în timpuri moderne. 


Precum Yeti din legendele asiatice, ei au fost descriși, în general, ostili față de oameni, dar lascivi în căutarea de satisfacții erotice. Urmăreau nimfe și naiade (spirite ale copacilor), fiind portretizați în antichitatea târzie, precum satirii ademenitori, pretinzând că fug numai de avansurile acestora.     

   

Satirii: Simbol și semnificație

Satirii erau înfățișați printre adepții lui Dionisius (Bahus), zeul vinului. Dramaticele festivaluri dionisiace includeau farse obscene cunoscute ca "piese de teatru ale satirilor" (originea cuvântului nostru pentru "satiră"). 


"Satyriasis" este un termen folosit în medicină modernă pentru a desemna un imbold erotiv masculin incontrolabil. 


În mitologia germană găsim, de asemeni, "sileni", creaturi similare cu satirii, cu copite, cozi și urechi ca ale cailor. Silensius a fost tutore al lui Dionisie, de obicei, descris beat, înfățișat ca un bătrân gras călărind pe un măgar. 


Țapul și capra: Simbol și semnificație

Satirii: Simbol și semnificație Satirii: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 13, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.