Saturn: Simbol și semnificație
Saturn (la greci, Cronus) a fost, în mitul grecesc, tatăl lui Jupiter, care l-a detronat. Domnia sa, în zilele timpurii ale universului, a marcat "epoca de aur".
Cu toate astea, în simbolismul astrologiei, planeta Saturn este marea aducătoare a nenorocului, reprezentată ca un bătrân cu un picior de lemn și o coasă, avându-și sălașul în casele Vărsătorului și Capricornului.
Planeta guvernează perioada din viață a unei persoane de la vârsta de 69 de ani în colo. Referit ca "melancolic", Saturn este considerat rece, uscat și neprietenos (opusul planetei Jupiter).
Este asociat simbolic cu bătrânii, tații, străbunii, orfanii, moștenirea, cercetarea sârguincioasă, marile puteri de reamintire, răbdarea, atenția meticuloasă față de detalii, dar și cu închisorile, lunga solitudine, greutățile și măsurile. Tema răbdării poate deriva din orbita lungă a planetei (cum este văzută de pe pământ) pe când se mișcă de-a lungul cerului.
Metalul astrologic al lui Saturn este plumbul, culorile sale, nuanțe întunecate de maro și violet. Pietrele sale prețioase sunt onixul, safirul violet, coralul întunecat și ametistul întunecat.
În astrologia chinezească, Saturn este corelat cu centrul (al cincelea punct al busolei tradiționale chinezești) și cu elementul (galben) al pământului.
Descrieri ale lui Saturn ca un bătrân cu o coasă au un rol important în simbolismul alchimiei, din cauza presupusei proximitati a omului față de aur. Există numeroase relatări legendare din Renaștere despre transformarea plumbului terestru saturnian în aur solid, după ce o mică bucată din piatra filosofală este introdusă într-un cazan.
În astrologia indiană, planetă Saturn este întruchipată de un conducător urât, bătrân, olog (probabil din cauza traiectoriei lente a planetei în cer), Shani sau Manda, călărind prin ceruri un vultur sau un corb negru.
Niciun comentariu: