Șobolanul: Simbol și semnificație
Șobolanul, asemeni șoarecelui, este o creatură cu asocieri simbolice predominant negative deși, în anumite contexte, reprezintă sufletul uman. De exemplu, fluierașul din Hamelin întruchipează Satana, ispititorul, ce capturează suflete.
Ca distrugător al mâncării și transmițător de boli, șobolanul și-a căpătat reputația de a fi în tovărășie cu diavolul, demonii și vrăjitoarele, în eforturile lor de a aduce la ruină oamenii nesuspicioși de acțiunile lor. Șobolanii au fost adeseori nediferențiați de șoareci.
Șobolanul are un rol foarte diferit în culturile din sudul și estul Asiei. În unele locuri din India, au fost înălțate temple consacrate șobolanilor, posibil pentru a împăciui demonii asociați cu bolile.
Șobolanul este, de asemeni, călărit de Ganesha, zeul indian cu cap de elefant al învățării.
În Japonia, șobolanul este companionul zeului norocului. Atât în Japonia, cât și în China, absența șobolanilor într-o gospodărie era o cauză de îngrijorare (analog, poate, cu imaginea "șobolanilor părăsind un vas care se scufunda"). Când șobolanul ronțăia, se spunea că "numără banii". În China, un avar era numit un "șobolan al banilor". În sudul Chinei, șobolanul este celebrat ca aducător mitic al orezului pentru rasa umană. Pe de altă parte, chinezii vedeau adeseori șobolanii ("ta shu" sau "lao shu") ca figuri demonice, echivalenți masculini ai demonilor feminini ai vulpii.
În zodiacul zhinezesc, Șobolanul este primul semn, precum Berbecul în cel occidental.
În unele contexte, în occident, șobolanii erau asociați idiomatic cu încâlciturile și înlănțurile nenorocului (din observația că puii de șobolan din cuib, când sunt bolnavi, își încâlcesc cozile) sau cu un somn adânc (din cauza confundării șobolanilor, care nu hibernează, cu hamsterii, care fac asta).
Şoarecii din vise | Interpretare şi semnificaţie vise
Niciun comentariu: