Triada: Simbol și semnificație
Triadele, împreună cu structurile triadice, ale unor personaje mitice feminine au fost caracteristice antichității clasice și lumii sale conceptuale.
Pare să fi existat o mai mare dorință de a se vedea divinități feminine puternice câte trei, decât în cazul echivalenților lor masculini. Pot fi luat astfel în considerare grațiile, horae, sorițle, gorgonele și furiile.
Chiar și numărul 9 sugerează o structura întreită, de 3.
În Europa centrală sudică din vremea romanilor, erau respectate trei mame (mattes, matronae, maetrae) și culturi similare de triade feminine s-au dezvoltat în regiuni alpine sub forma venerării de sfinte femei legendare: cele trei Beth, cu nume precum "Ainbeth, Wilbeth și Warbeth", ori "Catherine, Barbara și Lucia".
Simbolismul triadei feminine este posibil să fi influențat mitul nordic al celor trei "nom", zeități "torcând" destinul uman ca sorțile din Grecia antică.
Hindusul "Trimurti" (un termen însemnând "având trei forme") arată o organizare triadică, portretizându-i împreună pe zeii Brahma, Shiva și Vishnu, într-o modalitate ce a fost adeseori asemuită cu Sfânta Treime creștină. Rădăcinile sale în istoria intelectuală implică, oricum, eforturi ale teologilor indieni de a acoperi breșa dintre adepții lui Shiva și cei ai lui Vishnu.
Noțiunea buddhistă de cunoaștere ("bodhi") ca "tri-kaya" (trei corpuri") este compusă din "dharma-kaya" (adevărata ființă), "nirmana-kaya" (felul pământean, Gauthama Buddha) și "sambogha-kaya" (binecuvântata interacțiune a comunității credincioșilor). De aici a fost derivată imaginea simbolică a "celor trei bijuterii" ("tri-ratna"): legea, Buddha și comunitatea, care sunt întrupate în religia Jainismului ca și "comportamentul corect", "credința dreaptă" și "cunoașterea dreaptă".
În imagistica alchimiei, împărțirea lumii în "corpus", "anima" și "spiritus" (trup, suflet, spirit; de asemeni, sare, sulf și mercur) este frecvent portretizată prin trei figuri (deghizate adesea de simbolurile treimii).
Treimea: Simbol și semnificație
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu