Yin și Yang: Simbol și semnificație
Yin și Yang (în limba japoneză, "in" și "yo") constitue o reprezentare chinezească antică a dualități cosmice. Yin simbolizează feminitatea, nordul, frigul, umbra, pământul , pasivul și amibilitatea. Yang, pe de altă parte, reprezintă masculinitatea, sudul, căldura, cerurile, principiul activ și împăratul.
Deși, în traiul de zi cu zi din China antică, bărbatul era în mod clar dominant, limba chinezească nu reflectă asta prin plasarea de "yang" înainte de "yin". Dominanța masculină este, oricum, sugerată în special de denotatiile negative ale lui Yin. În tron, cele două principii sunt gândite a fi egale în rang.
Reprezentarea lor vizuală este bazată pe un cerc, simbolul unității primare (tai-chi), care a precedat polaritatea lui Yin cu Yang. Aceată unitate este un principiu filosofic provenit de la Chu-Hsi (1130-1200 d.Hr.). Diviziunea în doi poli este reprezentată de împărțirea cercului în două cu o curbă în forma literei S. Jumătatea yin este neagră, iar jumătatea yang albă. Din această polaritate vine crearea celor 5 elemente și, din interacțiunea lor, bogăția mutifațetată a lumii (cele "10 mii de lucruri").
Dependența reciprocă a lui yin cu yang este exprimată de un centru (circular) negru în sectorul yang, și unul alb în sectorul yin. Acest lucru face clar că lumina și întunericul nu sunt în conflict pentru dominarea întregului, ele străduindu-se mai degrabă pentru completarea unei alteia.
În diagramele din I Ching, yin este înfățișat ca o linie întreruptă, iar yang ca una continuă, elemente impare fiind asociate cu yang, iar cele pare cu yin.
Semnificația simbolurilor chinezești Yin și Yang
Niciun comentariu: