15 ianuarie: Sfântul Cuvios Pavel Tebeul

 Sfântul Cuvios Pavel Tebeul, cunoscut și ca Sfântul Pavel Primul Pustnic sau Sfântul Pavel Anahoretul, este considerat cel dintâi pustnic creștin, despre care se spune că a trăit singur în deșertul Egiptului de la vârsta de 16 ani la cea de 113 ani. 


Povestea vieții Sfântului Pavel Tebeul a fost scrisă de Sfântul Ieronim, probabil în anii 375-376. Sfântul Pavel s-a născut în jurul anului 227 în Tebaida Egiptului. După ce el și sora sa și-au pierdut părinții, pentru a obține moștenirea lui Pavel, cumnatul lui a căutat să-l trădeze persecutorilor creștinilor. Potrivit lucrării "Vitae Petrum" ("Vita Pauli primi eremitae") a Sfântului Ieronim, Sfântul Pavel a fugit de tânăr în deșertul teban în decursul persecuțiilor lui Decius și Valerianus din preajma anului 250 d.Hr. Și-a dus traiul în munții acestui deșert, într-o peșteră din apropierea unui izvor limpede și a unui palmier, copacul furnizandu-i îmbrăcăminte și fructe ca singura hrană până la vârsta de 43 de ani, când un corb a început să-i aducă zilnic o jumătate de pâine. A rămas în peșteră restul vieții sale, aproape o sută de ani.            

15 ianuarie: Sfântul Cuvios Pavel Tebeul

Sfântul Pavel Tebeul este cunoscut posterității fiindcă, în jurul anului 342, Sfântului Antonie cel Mare i s-a spus în vis despre existența bătrânului pustnic și Antonie a mers apoi pentru a-l găsi. Sfântul Ieronim a relatat că Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Pavel s-au întâlnit când cel de-al doilea avea 113 ani. Cei doi au discutat vreme de o noapte și o zi. Sinaxarul arată fiecare sfânt invitându-l pe celălalt să binecuvânteze și să rupă pâinea în semn de onoare. Sfântul Pavel Tebeul ține o parte din ea, punând cealaltă parte în mâinile părintelui Antonie, care curând rupe pâinea în două la mijloc și fiecare își ia partea. 


Când Sfântul Antonie l-a vizitat iarăși, Sfântul Pavel era mort. Antonie a pus peste el o tunică primită în dar de la Atanasie din Alexandria, și l-a îngropat, cu doi lei ajutându-l să sape mormântul. Părintele Antonie s-a întors la mănăstirea să luând cu el straiul țesut din frunze de palmier al Sfântului Pavel. A onorat atât de mult acest strai încât l-a purtat de două ori pe an, de Paște și de Rusalii. 


14 ianuarie: Sfinții Cuvioși Mucenici din Sinai și Rait


15 ianuarie: Sfântul Cuvios Pavel Tebeul 15 ianuarie: Sfântul Cuvios Pavel Tebeul Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 14, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.