19 ianuarie: Sfântul Cuvios Macarie cel Mare
Pe 19 ianuarie, biserica ortodoxă celebrează ziua Sfântului Cuvios Macarie cel Mare (Makarios). Acesta s-a născut la începuturile secolului al IV-lea, în satul Ptinapor din Egipt. La voința părinților săi, s-a căsătorit, dar a rămas curând văduv. După ce și-a înmormântat soția, Sfântul Macarie și-a spus lui însuși, "Ia aminte, Macarie, și ai grijă de sufletul tău. Este potrivit să părăsești viața lumească".
Domnul l-a răsplătit pe sfânt cu o viață lungă, dar a fost constant împreună cu el, îmboldindu-l către fapte ascetice de rugăciune și penitență.
A început să viziteze mai des biserica lui Dumnezeu și să fie mai absorbit de Sfânta Scriptură, dar nu și-a părăsit bătrânii părinți, îndeplinind astfel o porunca a lui Dumnezeu.
După moartea părinților lui, Sfântul Macarie a obișnuit să-și folosească resursele rămase pentru a-i ajuta pe cei sărmani și a pornit să se roage fericit ca Domnul să-i arate o călăuză și o cale spre mănăstire.
Domnul i-a trimis un bătrân înțelept, care trăia în deșert, nu departe de satul său. Acesta a acceptat tânărul cu dragoste, l-a ghidat în știința spirituală a vigilenței, postirii și rugăciunii, și l-a învățat meșteșugul de a împleti coșuri. După clădirea unei chilii separate, în apropierea de a sa, bătrânul și-a instalat ucenicul în aceasta.
Sfântul Macarie a făcut multe vindecări. Oamenii se adunau la el din diferite locuri pentru ajutor și îndrumare, cerându-i rugăciunile sfinte. Toate astea au tulburat liniștea sfântului. De aceea, a săpat o peștera adâncă sub chilie pentru a se ascunde acolo pentru rugăciune și meditație.
Sfântul Macarie a atins o atât de mare prețuire din partea lui Dumnezeu încât, prin rugăciunile sale, a ridicat din nou la viață morți. În pofida ajungerii la o astfel de înălțime a sfințeniei, a continuat să-și păstreze umilința iesita din comun.
A trăit până la vârstă de 90 de ani. La scurt timp înainte de moartea să, i-au apărut sfinții Antonie și Pahomie, dându-i mesajul fericit al plecări lui în viața eternă în nouă zile. După ce și-a instruit ucenicii să păstreze regulile monahale și tradiția Sfinților Părinți, el i-a binecuvântat și a început să se pregătească pentru moarte. Înainte de plecarea către Domnul, a spus, "În mâinile tale, o Doamne, îmi încredințez sufletul".
Minunile și viziunile Sfântului Macarie au fost consemnate într-o carte de prezbiterul Rufinie, iar istoria vieții sale a fost compilată de Sfântul Serapion, episcop de Tmuntis (Egiptul de Jos), unul dintre lucrătorii renumiți ai bisericii din secolul al IV-lea. Moaștele sale sfinte se găsesc în orașul Analfi, Italia.
18 ianuarie: Sfântul Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu