2 ianuarie: Sfântul Ierarh Silvestru, Episcopul Romei
Sfântul Ierarh Silvestru (născut la Roma, decedat în anul 335 la Roma), prăznuit anual de biserica ortodoxă pe 2 ianuarie, a fost papă între 314 și 335, într-un pontificat ce a fost marcat de începuturile Imperiului Roman Creștin.
Se știe puțin despre viața timpurie a Sfântului Spiridon, dinainte de a fi ales să-l succeadă pe papa Miltiade. Sfântul a fost numit în acest rang pe 31 ianuarie 314. Cel mai important eveniment din decursul pontificatului său a fost Sinodul ecumenic de la Niceea din mai 325, care l-a condamnat pe preotul creștin din Alexandria fondator al arianismului, o doctrină eretică afirmând că fiul lui Dumnezeu, Iisus, nu este nici egal cu Dumnezeu Tatăl, și nici etern.
În vreme ce împăratul roman Constantin cel Mare a favorizat creștinismul și a controlat major treburile ecleziastice, nici el, nici succesorii săi imediați nu au dat vreo recunoaștere oficială a întâietății papale asupra bisericii. Astfel, a fost o excepție rară și semnificativă că Sfântului Silvestru i-a fost acordat un rol proeminent în criza ariană. Cu toate că a fost invitat, nu a luat parte direct la Sinodul ecumenici de la Niceea, fiind reprezentat de doi legați care au fost tratați cu mare onoare și respect.
Potrivit unei legende ulterioare, Sfântul Silvestru l-a convertit la creștinism și l-a botezat pe Constantin, care a fost cel dintâi împărat roman devenit creștin, și l-a vindecat miraculos de lepra. În schimb, împăratul i-ar fi dat sfântului "Donatio Constantini" (Donația lui Constantin), ca o recunoaștere a supremației sale spirituale peste patriarhiile răsăritene și asupra tuturor chestiunilor ținând de credință și venerare, precum și stăpânire temporară asupra Romei și întregii lumi occidentale. Această legendă este acum universal recunoscută ca fiind o contrafacere din secolul al VIII-lea, însă a fost importantă în dezvoltarea teoriei medievale a bisericii și statului.
Se crede că Sfântul Spiridon a construit o biserică, în care a fost apoi îngropat, la cimitirul Sfânta Priscila de pe Via Salaria. Moaștele sale au fost transferate în anul 762 de către papa Paul I la bazilica San Silvestro din Capite.
Niciun comentariu: