29 ianuarie: Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul
Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul a fost aruncat în arena cu lei a circului roman în anul 107, la porunca împăratului Traian. După aceea, creștinii i-au adunat oasele și le-au păstrat la Roma.
Mai târziu, în anul 108, moaștele sfântului au fost luate și îngropate în afara porții lui Dafne la Antiohia. Un al doilea transfer al acestora, chiat în interiorul orașului Antiohia, a avut loc în anul 438. După capturarea Antiohiei de către perși, moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul au fost înapoiate la Roma și amplasate în biserica Sfântului Mucenic Clement în anul 540 (sau în anul 637, după alte surse).
Sfântul Ignatie a introdus în slujbele bisericii cântărea antifonală. Ne-a lăsat șapte epistole arhipastorale în care a furnizat îndrumări despre credință, dragoste și bune lucrări. De asemeni, și-a îmboldit credincioșii să păstreze unitatea credinței și să fie atenți la eretici. A încercat să îndrume oamenii să onoreze și să se supună episcopului lor.
În epistola sa către Policarp, sfântul Ignatie a scris, "Ascultă episcopul dacă vrei ca Dumnezeu să te asculte... Lasă-ți botezul să fie scutul tău, credința ta o cască, caritatea ta, o sabie, răbdarea ta asemeni unor ceruri cuprinzătoare".
Sfântul Ignatie a fost ucenicul Sfântului Ioan Teologul și un succesor al Apostolilor, și a devenit al doilea episcop al Antiohiei după Evodie. A scris multe epistole către credincioși, întărindu-i în confesiunea lor, și prezervând pentru noi învățăturile sfinților apostoli. Adus la Roma în timpul lui Traian, a fost dat pradă leilor pentru al mânca, și așa s-a sfârșit mucenicia sa în aproximativ anul 107. Rămășițele oaselor sale au fost adunate cu grijă de credincioși și aduse la Antiohia. Este numit "Teoforul" ca unul care l-a păstrat pe Dumnezeu înlăuntrul său și a avut o dragoste ardentă pentru El. De aceea, în epistolele către romani, implorând dragostea lor nu pentru a încerca să-l elibereze de mucenicia sa, a spus, "Eu sunt grâul lui Dumnezeu, și sunt sfârtecat de dinții animalelor sălbatice, astfel încât să fiu aflat ca fiind pâinea pură a lui Dumnezeu".
28 ianuarie: Sfântul Cuvios Efrem Sirul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu