15 februarie: Sfântul Apostol Onisim

 Sfântul Onisim (Onesimus), Apostol din cei 70, a fost în tinerețe servitor al lui Filimom, un creștin provenit dintr-o familie distinsă, trăind în orașul Colose, Frigia. Vinovat de o ofensă adusă stăpânului lui și temându-se de pedeapsă, Onisim a fugit la Roma, dar, ca sclav evadat, a sfârșit în temniță. Aici l-a întâlnit pe Apostolul Pavel, care l-a iluminat și a fost botezat. 


În închisoare, Sfântul Onisim l-a slujit pe Apostolul Pavel ca un fiu. Sfântul Pavel se cunoștea personal cu Filimon, și i-a scris acestuia o scrisoare plină de dragoste, cerându-i să-l ierte pe sclavul fugit și să-l accepte ca pe un frate. L-a trimis pe Sfântul Onisim cu această epistolă la stăpânul lui, lipsindu-se pe el însuși de un ajutor de care avea mare nevoie.                                                           


15 februarie: Sfântul Apostol Onisim

După ce a primit scrisoarea, Sfântul Filimon nu numai că l-a iertat pe Onisim, ci și i-a permis să meargă înapoi la Roma, la Sfântul Pavel. Sfântul Filimon (4 ianuarie, 19 februarie, 22 noiembrie)a fost după aceea consacrat episcop al orașului Gaza. 


După moartea Sfântului Apostol Pavel, Sfântul Onisim i-a servit pe episcopi până la finele vieții lor, și a fost făcut episcop. După moartea sfinților Apostoli, a propăvăduit Evanghelia în Spania, Colose, Carpetania și Patras. La bătrânețe, a ocupat scaunul episcopal de la Efes, după Apostolul Timotei. Când Sfântul Ignatie, Purtătorul de Dumnezeu (20 decembrie) a fost luat la Roma pentru a fi executat, episcopul Onisim a venit să se întâlnească alți creștini, așa cum menționează Sfântul Ignatie în epistola către Efesieni. 


În decursul domniei împăratului Traian (89-117), Sfântul Onisie a fost arestat și adus la judecată înaintea eparhului Tertilius. El l-a ținut pe Apostol în temniță 18 zile și, apoi, l-a trimis la închisoarea din orașul Puteoli. Eparhul a încercat să se convingă dacă Sfântul Onisie și-a menținut credința sa în Hristos, a pus să fie bătut cu pietre și apoi decapitat cu sabia. O femeie ilustră a luat trupul mucenicului și l-a amplasat într-un sicriu de argint. Asta s-a petrecut în anul 109. 


14 februarie: Sfântul Cuvios Auxentie


15 februarie: Sfântul Apostol Onisim 15 februarie: Sfântul Apostol Onisim Reviewed by Diana Popescu on februarie 14, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.