17 februarie: Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron
Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron a fost soldat în orașul Amasia de pe malul Mării Negre, în Siria, sub comandă "praepositus" (conducător de regiment) Vringa (Brincus). Sfântului Teodor i s-a ordonat să ofere sacrificii idolilor, dar el și-a proclamat credința în Hristos Mântuitorul cu voce tare. Vringa i-a dat câteva ore de gândire, în decursul cărora sfântul s-a rugat
Sfântul Teodor a fost acuzat de incendierea unui templu păgân și distrugerea idolului Rhea, și a fost aruncat în închisoare pentru a fi înfometat până la moarte. Acolo i-a apărut Domnul Iisus Hristos, alinându-l și încurajându-l. Când a fost adus înaintea guvernatorului Publius, Sfântul Teodor și-a mărturisit cu îndrăzneala credința, așa că a fost supus unor noi torturi și condamnat să ardă de viu. Marele Mucenic Teodor a fost urcat pe un rug imens și, după ce și-a făcut cruce, lemnul a fost aprins, însă Sfântul Duh a răcorit flăcările. Sfântul Tedor a stat în vălvătăi rugându-se și slăvindu-l pe Dumnezeu. Apoi, și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, și privitorii au văzut sufletul lui înălțându-se la ceruri.
Asta s-a petrecut în preajma anului 306, sub domnia împăratului Galerius (305-311). Neafectat de foc, trupul Sfântului Teodor a fost îngropat sub casa unei văduve în orașul Evhaita, nu departe de Amasia. Mai târziu, moaștele sale au fost mutate la Constantinopol, în biserica ce-i poartă numele. Capul lui se află în orașul Gaeto din Italia.
La 50 de ani după moartea Sfântului Teodor, împăratul Iulian Apostatul (361-363) a plănuit un atac asupra creștinilor în prima sâmbătă a Postului Mare. A poruncit magistratului orașul Constantinopol să stropească toată mâncarea din piețe cu sânge ce fusese jertfit idolilor. Sfântul Teodor i-a apărut în vis arhiepiscopului Eudoxie și i-a spus să dea de veste creștinilor să nu cumpere nimic din piețe și să mănânce în schimb grâu fiert cu miere (colivă).
În amintirea acestui eveniment, biserica ortodoxă îl comemorează pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron în fiecare an, în prima sâmbătă a Postului Paștelui.
16 februarie: Sfântul Sfințit Mucenic Pamfil preotul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu