20 februarie: Sfântul Ierarh Leon, Episcopul Cataniei

 Sfântul Leon s-a născut la Ravena, Italia, având părinți nobili și pioși. A fost vestit pentru bunăvoința și caritatea sa, precum și pentru dragostea sa creștinească pentru săraci și oameni fără adăpost. După terminarea studiilor sale, a fost hirotonisit preot la Ravena și, mai târziu, datorită purității și spiritualității vieții sale, a fost consacrat episcop al Cataniei din Sicilia. A devenit protectorul văduvelor și învățătorul credincioșilor săi. 


Sfântul s-a evidențiat, de asemeni, în lupta contra ereticilor, pe care i-a înfrânt și i-a rușinat nu numai prin vorbele sale, ci și în scrierile sale. Domnul l-a onorat cu darul de a vindeca oameni de diferite boli și darul de a face minuni.                             


20 februarie: Sfântul Ierarh Leon, Episcopul Cataniei

În decursul episcopatului Sfântului Leon, trăia în Catania un vrăjitor pe nume Iliodor (Heliodoros), care înșela oamenii cu minuni frauduloase. Fusese odată creștin, însă îl renegase pe Mântuitor și ajunsese un servitor al diavolului. Sfântul Leon l-a îmboldit pe Iliodor să se înfrâneze de la faptele lui ele și să revină la Dumnezeu, dar în van. Într-o zi, Iliodor a intrat cu îndrăzneală în biserica unde episcopul slujea liturghia și a încercat să creeze tulburare, sădind confuzie și ispită cu vrăjitoria sa. 


Văzând oamenii asediați de demoni sub magia vrăjitorului, Sfântul Leon a știut că trecuse timpul pentru îndemnuri umile. A plecat de la altar și a legat omoforul sau în jurul gâtului vrăjitorului, ducându-l în afara bisericii, în piața orașului. Acolo, l-a forțat pe Ipolit să-și mărturisească toate faptele păcătoase. Apoi, a poruncit să se aprindă un foc și a sărit în flăcări împreună cu vrăjitorul. Au rămas acolo până când Ipolit a fost mistuit de foc. Sfântul Leon, prin grația lui Dumnezeu, a rămas nevătămat. Această minune i-a adus ierarhului un mare renume de-a lungul vieții sale. De aceea, a fost invitat să viziteze Constantinopolul de către împărații Leon al IV-lea (775-780) și Constantin al IV-lea (70-798), unde a primit multe onoruri. Sfântul Leon s-a odihnit în pace întru Domnul în anul 785.


După moartea sa, o femeie cu o boală de sânge a primit vindecare la mormântul său. Trupul sfântului a fost amplasat în biserica Sfintei Mucenițe Lucia (13 decembrie), pe care o clădise el însuși. Mai târziu, moaștele sale au fost mutate la biserica Sfântului Martin, episcop de Tours (11 noiembrie) din Roma. 


19 februarie: Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia


20 februarie: Sfântul Ierarh Leon, Episcopul Cataniei 20 februarie: Sfântul Ierarh Leon, Episcopul Cataniei Reviewed by Diana Popescu on februarie 19, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.