3 martie: Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc
Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc au avut de suferit pentru Hristos în Amasia din Pont (Asia Mică) în anul 308. Frații Eutropie și Cleonic, și Vasilisc, nepotul marelui Mucenic Teodor Tiron (17 februarie) erau camarazi. După moartea Sfântului Teodor, au ajuns în închisoare și, prin rugăciunile lor, au adus mulți păgâni din Amasia către credința creștină.
Când l-a torturat pe Sfântul Teodor, guvernatorul Puplie (Publius) a pierit rușinos, lovit de mânia divină. Asclipiodot (Asclepiodotus), noul guvernator al Amasiei, a fost și mai inuman decât predecesorul său. Știind că tovarășii Sfântului Teodor erau în temniță, acesta a poruncit să fie aduși la el. Sfinții Eutropie, Cleonic și Vasilisc și-au mărturisit cu fermitate credința în Hristos. Au fost bătuți fără milă, astfel încât trupurile lor au fost întru totul învinețițe.
Pe când a fost schingiuit, Sfântul Eutropie s-a rugat cu glas tare Mântuitorului, "Fă, Doamne, să îndurăm aceste răni de dragul coroanei de mucenici și ajută-ne, așa cum l-ai ajutat pe servitorul tău, Teodor". Ca răspuns la rugăciunea sfântului, însuși Domnul a apărut mucenicilor împreună cu îngerii Săi și Sfântul Mucenic Teodor, spunându-le, "Iată, Mântuitorul a venit să vă ajute, astfel încât să puteți cunoaște viața veșnică".
Soldaților și multor oameni din apropiere li s-a permis, de asemeni, să-l vadă pe Mântuitor. Ei i-au cerut lui Asclipiodot să înceteze torturile. Văzând că oamenii erau mânioși și gata să creadă în adevăratul Dumnezeu, guvernatorul a ordonat ca mucenicii să fie luați de acolo. Apoi, l-a invitat pe Sfântul Eutropie la masă și l-a îmboldit să ofere public sacrificii zeilor păgâni, rămânând, totuși, creștin în suflet. Sfantul a refuzat hotărât această ofertă.
În ziua următoare, mucenicii au fost conduși la un templu păgân, pentru a fi forțați să ofere sacrificii. Eutropie s-a rugat Mântuitorului, "Doamne, fii cu noi, și distruge construcția paganilor. Fă ca în locul acesta sacrificiul lipsit de sânge al creștinilor să fie oferit Ție, adevăratul Dumnezeu". Abia au fost rostite aceste cuvinte, și a început un cutremur. Zidurile templului s-au dărâmat, iar statuia zeiței Artemis s-a sfărâmat în bucăți. În zgomotul cutremurului s-a auzit un glas din înălțimi: "Ruga voastră a fost ascultată și în acest loc va fi clădită o casă de rugăciune creștină".
Când cutremurul s-a sfârșit, guvernatorul Asclipiodot, cu greu recuperat din infricosare, a dat ordin să se înfingă în pământ țepușe înalte, să fie legați de acestea mucenicii, și să se toarne smoală fierbinte peste ei. Sfinții au început să se roage lui Dumnezeu, iar Eutropie a strigat către schingiuitori, "Fie ca Domnul să întoarcă faptele voastre împotriva voastră!"
Smoala a pornit să curgă pe lângă trupurile mucenicilor, ca apă peste marmură, pârjolindu-i pe schingiuitori. Cei care au văzut asta au fugit terorizați, însă guvernatorul, în răutatea sa, a poruncit să se sfâșie corpurile lor cu cârlige din fier și să se înțepe rănile lor cu muștar amestecat cu sare și oțet. Sfinții au îndurat aceste chinuri cu dârzenie remarcabilă.
În noaptea dinaintea execuției lor, sfinții și-au petrecut timpul în rugăciune și, din nou, le-a apărut Domnul și i-a întărit.
În dimineața zilei de 3 martie, Sfinții Eutropie și Cleonic au fost răstigniți, dar Vasilisc a fost lăsat în închisoare.
Sfântul Vasilisc a fost executat pe 22 mai în orașul Comana. A fost decapitat, și trupul i-a fost aruncat într-un râu, însă creștinii au găsit moaștele sale și le-au îngropat pe un câmp arat. Mai târziu, la Comana, a fost clădită o biserica dedicată Sfântului Vasilisc.
2 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Chiriniei
Niciun comentariu: