6 martie: Aflarea Sfintei Cruci

 Anual, pe 6 martie, se comemorează Aflarea Sfintei Cruci și a Sfintelor Cuie ale Domnului de către împărăteasa Elena, în anul 326.


La începutul domniei Sfântului Constantin cel Mare (306-337), primul împărat care a recunoscut creștinismul, el și pioasa sa mamă, Sfânta Elena, au decis să reclădeasca Ierusalimul. Au planificat, de asemeni, să construiască biserici în locurile conectate cu  patimile și învierea Domnului pentru a le purifica  de petele pângăritoare ale păgânismului.               


 

6  martie: Aflarea Sfintei Cruci

         


Împărăteasa Elena a călătorit la Ierusalim în acest scop cu mult aur. Sfântul Constantin i-a trimis o scrisoare patriarhului Macarie (313-323), prin care i-a cerut acestuia să o sprijine pe împărăteasă în fiecare mod posibil în sarcina sa de a restaura locurile sfinte.


După sosirea sa la Ierusalim, Sfânta Elena a început să distrugă toate templele păgâne și să resfințească locurile pângărite de păgâni. 


 În căutarea sa a Sfintei Cruci, a chestionat mulți creștini și evrei dar pentru lung timp, cercetările sale au fost lipsite de succes. În cele din urmă, un evreu vârstnic, pe nume Iuda, i-a spus că acea Cruce fusese îngropată sub templul lui Venus. Sfânta Elena a poruncit ca templul să fie demolat și ca zona aceea să fie investigată cu atenție. Curând, au fost găsite Golgota și mormântul Domnului. Nu departe de acolo erau trei cruci, o placă cu inscripția scrisă de Pilat (Ioan 19:19) și patru cuie care străpunseseră trupul Domnului. 


A fost necesar, după aceea, să se determine pe care din cele trei cruci fusese răstignit Mântuitorul. Patraiarhul Macarie a văzut o persoană decedată ce era purtată către mormânt și, apoi, a poruncit ca aceasta să fie așezată, pe rând, pe fiecare cruce. Când cadavrul a fost amplasat pe Crucea lui Hristos, a revenit imediat la viață. După zărirea omului ridicat din moarte, toți cei prezenți s-au convins că aceea era adevărată Cruce. Cu mare bucurie, împărăteasa Elena și patriahul Macarie au înălțat Crucea, astfel încât să poată fi văzută de toți oamenii adunați acolo. 


5 martie: Sfântul Mucenic Conon din Isauria


6 martie: Aflarea Sfintei Cruci 6  martie: Aflarea Sfintei Cruci Reviewed by Diana Popescu on martie 05, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.