8 martie: Sfântul Ierarh Teofilact Mărturisitorul, Episcopul Nicomidiei
Sfântul Teofilact (Theophylactus) Mărturisitorul a trăit în secolul al VIII-lea, la Constantinopol, în decursul ereziei iconoclaste. După moartea împăratului iconoclast Leon al IV-lea Hazarul (775-780), a ajuns pe tron împăratul Constantin al VI-lea (780-797). În aceeași vreme, Sfântul Patriarh Pavel (30 august), neavând puterea de a continua să-și îndrume credincioșii în fața iconoclasmului, a demisiont voluntar din rangul său (784). În locul sau a fost ales Sfântul Tarasie (25 februarie), care era pe atunci un eminent consilier imperial.
Sub conducerea noului ierarh, a avut loc al șaptelea Sinod Ecumenic (787), de condamnare a ereziei iconoclaste. A început o perioadă relativ mai pașnică pentru biserică, iar mănăstirile s-au umplut din nou cu călugări.
Sfântul Teofilact, un ucenic înzestrat al Sfântului Tarasie, cu binecuvântarea patriarhului, a mers la o mănăstire de pe malul Mării Negre, împreună cu Sfântul Mihail (23 mai). Prin lucrările lor mulțumindu-l pe Dumnezeu și prin rugăciuni intense, cei doi au primit de la Domnul darul facerii de minuni. În timpul unei secete, când lucrătorii de pe câmp erau slăbiți de sete, sfinții s-au rugat și un vas gol a devenit plin, cu destulă apă pentru a le ajunge agricultorilor întreaga zi.
După mai mulți ani în mănăstire, amândoi au fost consacrați ca episcopi de patriarhul Tarasie. Sfântul Mihail a fost numit episcop al Sinadei, și Sfântul Teofilact, episcop al Nicomidiei.
Conducând biserica din Nicomidia, Sfântul Teofilact a avut grijă de credincioșii încredințați lui. A construit biserici, spitale, case pentru rătăcitori, a distribuit cu generozitate pomeni, a fost gardianul orfanilor, văduvelor și bolnavilor, și i-a îngrijit personal pe leproși, fără a ezita să le spele rănile.
Când, pe tronul imperial, a ajuns iconoclastul Leon Armeanul (813-820), erezia a răbufnit cu o reînnoită putere.
Dar, împăratul iconoclast nu a fost capabil să-i influențeze pe Sfântul Nichifor (2 iunie), succesorul patraiarhului Tarasie care, împreună cu alți episcopi, l-au îmboldit în van pe Leon să nu distrugă pacea bisericii. Sfântul Teofilact a fost prezent la negocierile împăratului cu patriarhul. Denunțând ereticii, Sfântul Teofilact a prezis o moarte rapidă pentru Leon Armeanul. Pentru profeția sa îndrăzneață, sfântul a fost trimis în exil la fortăreața Strobil (Asia Mică). A rămas acolo 30 de ani, până la moartea sa, din jurul anului 845.
După restaurarea venerării icoanelor în anul 847, Sfânta împărăteasă Teodora (11 februarie) și fiul ei, Mihail, au returnat moaștele Sfântului Teofilact la Nicomidia.
7 martie: Sfinții Vasilievs, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatador și Elpidie, episcopi de Herson
Niciun comentariu: