19 mai: Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, și cei împreună cu el

 Sfântul Sfințit Patrichie a trăit în secolul întâi și a fost episcop al Prusei din Bitinia (Asia Mică). El a propăvăduit deschis și cu îndrăzneala pe Hristos Mântuitorul și a denunțat eroarea păgânilor. Din acest motiv, împreună cu preoții săi, Acachie, Menandru și Polien, a fost arestat și adus la Iulius, prefectul orașului, pentru interogatoriu. 


Iulius mergea la izvoare fierbinți pentru tratament, și a poruncit ca episcopul și preoții creștini să fie trimiși acolo odată cu el, legați în lanțuri de fier. După ce s-a îmbăiat în izvoare, Iulius a oferit sacrificii zeilor săi. A ordonat ca Sfântul Patrichie și ceilalți prizonieri să fie conduși la el și le-a cerut acestora să aducă jertfe idolilor păgâni, amenințându-i că-i va pedepsi dacă refuză.                           

             

19 mai: Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, și cei împreună cu el

Sfântul Patrichie i-a răspuns, "Sunt creștin și mă închin singurului adevărat Dumnezeu, Iisus Hristos, Care a creat cerurile și pământul, și aceste izvoare calde, pentru beneficiul întregii omeniri". 


Iulius a comandat ca Sfântul să fie aruncat într-un izvor fierbinte și, cu o credință de neclintit, mucenicul s-a rugat, "Doamne Iisus Hristos, ajută-ți servitorul!", și a rămas nevătămat. 


Într-o furie neputincioasă, Iulius a dat ordin ca Sfântul Patrichie și cei trei preoți ai săi să fie decapitați. Ei au primit cununile de glorie nepieritoare de la Hristos în anul 100. 


18 mai: Sfinții Mucenici Petru, Dionisie și Paulin


19 mai: Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, și cei împreună cu el 19 mai: Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, și cei împreună cu el Reviewed by Diana Popescu on mai 18, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.