20 mai: Sfântul Mucenic Talaleu

 Sfinții Mucenici Talaleu (Thallelaios), Alexandru și Asterie au trăit în timpul domniei împăratului Numerian (283-284). Prefectul Teodor al orașului Egeea din Cicilia și-a trimis soldații în căutare de creștini. Ei i l-au adus pe un tânăr de 18 ani, pe nume Talaleu. Ca răspuns la întrebările prefectului, Sfântul Talaleu i-a zis, "Sunt un creștin din Liban. Tatăl meu, Varuhie, a fost comandant militar, iar pe mama mea o chema Romilia. Fratele meu este subdiacon, și eu studiez medicina cu doctorul Macarie. În decursul unei persecuții anterioare a creștinilor din Liban, am fost adus înaintea prefectului Tiberius și abia am scăpat de execuție. Acum, că stau în fața acestui tribunal, poți face cu mine ce vrei. Vreau să mor pentru Hristos, Mântuitorul și Dumnezeul meu, gata să îndur toate chinurile cu ajutorul Sau". 


Mâniat, prefectul a poruncit celor doi schingiuitori, Alexandru și Asterie, să găureasca genunchii mucenicului, să treacă  o frânghie prin oasele acestora și să-l spânzure cu capul în jos. Însă, schingiuitorii, prin intervenția lui Dumnezeu, au dat găuri într-o bucată de lemn, pe care au spânzurat-o în locul mucenicului. Când prefectul Teodor a văzut că aceștia îl înșelasera, a ordonat ca Alexandru și Asterie să fie biciuiți. Ei au mărturisit că sunt creștini și l-au slăvit pe Dumnezeu, iar prefectul a dat poruncă să fie decapitați de îndată. Teodor a încercat să îndeplinească el însuși execuția și să dea găuri în genunchii Sfântului, dar grația lui Dumnezeu l-a împiedicat să facă asta. Atunci, a comandat ca Sfântul Talaleu să fie înecat.                                                                                    


20 mai: Sfântul Mucenic Talaleu

Servitorii săi i-au spus prefectului că îl înecaseră însă, chiar atunci când își terminau raportul, Sfântul Talaleu a apărut într-un strai alb. Pentru un timp, toată lumea a fost paralizată de teroare, dar, în cele din urmă, prefectul a zis, "Iată, acest vrăjitor a vrăjit până și marea".


Apoi, unul din sfătuitorii lui, magicianul Urbician, i-a spus prefectului că Sfântul trebuie să fie aruncat fiarelor sălbatice. Însă, nici fiorosul urs, nici leul și leoaică înfometați, nu au atins Sfântul. În loc de asta, toate animalele s-au așezat umile la picioarele lui. Văzând această minune, oamenii au început să strige, "Mare este Dumnezeul creștinilor. O, Dumnezeu al lui Talaleu, ai milă de noi!" 


Mulțimea l-a prins pe Urbician și l-a aruncat fiarelor, care au sfâșiat în bucăți magicianul. Prefectul le-a spus oamenilor săi să-l omoare cu sabia pe mucenic. Aceștia l-a condus pe Sfântul Talaleu la locul execuției, unde el s-a rugat lui Dumnezeu și, apoi, și-a aplecat capul sub sabie. Acest lucru s-a petrecut în anul 284. 


Moaștele Sfântului Talaleu au fost amplasate în biserica Sfântului Agaton din Constantinopol, unde au făcut numeroase minuni. Sfântul Talaleu a tratat bolnavi fără bani și, din această cauza a fost numit doctor fără de arginți. El este invocat în rugăciuni pentru bolnavi în taina sfântului maslu, în decursul binecuvântării apei. Părți ale moaștelor Sfântului se află la mănăstirile Dionysiou și Konstanmonitou de pe muntele Athos.  


19 mai: Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, și cei împreună cu el


20 mai: Sfântul Mucenic Talaleu 20 mai: Sfântul Mucenic Talaleu Reviewed by Diana Popescu on mai 19, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.