23 mai: Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei
Încă din tinerețe, Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul a tânjit după viață monahală și a fost trimis de patriarhul Tarasie (784-806) la o mănăstire de pe malul Marii Negre. Sfântul Teofilact (8 martie), viitorul episcop al Nicomediei, a intrat la această mănăstire împreună cu el.
La mănăstire, ambii călugări s-au angajat în străduințe spirituale și au fost curând slăviți cu daruri de către Domnul. Odată, în decursul unei recoltări, când oamenii erau slăbiți de sete, un vas din metal gol a fost umplut cu apă prin rugăciunile călugărilor.
Patriarhul Tarasie l-a uns pe Sfântul Mihail ca episcop al orașului Sinada. Prin viața și înțelepciunea sa sfântă, Sfântul Mihail a câștigat dragostea credincioșilor și a fost remarcat de împărații Nichifor (802-811) și Mihail I Rangabe (811 - 813). Sfântul Mihail a fost prezent la al Șaptelea Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 787.
Când ereticul iconoclast Leon Armeanul a urcat pe tronul imperial, a început să izgonească ierarhii ortodocși din scaunele lor, numind eretici în locul acestora.
Sfântul Mihail a apărat ortodoxia, opunându-se cu bravură ereticilor și denunțând eroarea lor. Leon Armeanul l-a adus pe Sfântul Mihail la judecată, dar, fără a se teme de tortură, acesta a răspuns hotărât, "Mă închin sfintelor icoane ale Mântuitorului meu, Iisus Hristos și întru totul purei Maici a Domnului, și tuturor sfinților, și numai lor mă închin. Nu mă voi supune decretelor voastre de îndepărtare a icoanelor din biserici!"
Leon l-a surghiunit pe Sfântul Mihail în orașul Eudokiada, unde mărturisitorul a murit în preajma anului 821. Capul Sfântului MIhail este păstrat la marea lavră a Sfântului Atanasie de pe muntele Athos, și o parte a moaștelor sale se află la mănăstirea Iveron.
22 mai: Sfântul Mucenic Vasilisc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu