29 mai: Sfânta Muceniță Teodosia fecioara

 Sfânta Muceniță Teodosia din Tir a trăit în decursul secolului al III-lea și al IV-lea. Odată, în timpul unei persecuții contra creștinilor, care dura deja de cinci ani, Sfânta Teodosia a vizitat unii prizonieri creștini, condamnați la Praetorium din Cezareea, Palestina. Era ziua Sfântului Paște, și numeroși vorbeau despre Împărăția lui Dumnezeu. Sfânta teodosia le-a cerut să amintească de ea când ajungeau înaintea Domnului. 


Când soldații au văzut că fata se închina prizonierilor, au prins-o și au condus-o în fața guvernatorului Urban. Acesta a îndemnat Sfânta să ofere sacrificii idolilor, dar această a refuzat, afirmându-și credința în Hristos. Apoi, a fost supusă unor crude torturi. Laturile corpului și pieptul i-au fost sfâșiate cu clești din fier până ce i-au ieșit la iveală oasele. Urban i-a pomenit iarăși de sacrificii, dar Sfânta l-a luat în râs, spunându-i, "Om nebun, de ce perseverez? Nu poți vedea că am primit tot pentru ce m-am rugat și că sunt onorată să împărtășesc soarta acestor mucenici pentru Hristos?"                  

    

29 mai: Sfânta Muceniță Teodosia fecioara

După asta, a fost schingiuită chiar și mai crunt decât înainte. Sfânta fecioară a fost aruncată în mare cu o piatră grea legată de gât, însă îngeri au salvat-o din adâncimi. Apoi, a fost azvârlită într-o arenă, pentru a fi mâncată de fiare sălbatice. Zărind că animalele nu o atingeau, soldații au decapitat-o. 


În acea noapte, Sfânta Teodosia a apărut părinților ei, care încercaseră să o convingă să nu se lase torturată. Ea purta veștminte strălucitoare, o cunună pe cap și purta o cruce de aur, luminoasă, în mână. Sfânta le-a spus, "Iată marea glorie de care ați vrut să mă lipsiți!"


Sfânta Muceniță Teodosia a suferit pentru Hristos pe 3 aprilie în anul 307 sau 308. Ea este comemorată pe 29 mai (mutarea moaștelor sale la Constantinopol și, după aceea, la Veneția). 


28 mai: Sfinții Ierarhi Eutihie, Episcopul Melitinei, și Nichita, Episcopul Calcedonului


29 mai: Sfânta Muceniță Teodosia fecioara 29 mai: Sfânta Muceniță Teodosia fecioara Reviewed by Diana Popescu on mai 28, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.