1 iulie: Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, cei din Roma

 Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți, Cosma și Damian s-au născut la Roma, fiind frați prin naștere . Au suferit la Roma în vremea domniei împăratului Carinus (283-284). Crescuți de părinții lor în spiritul pietății, au dus o viață strictă și castă, și au primit de la Dumnezeu darul vindecării bolnavilor. Prin generozitatea, bunătatea lor excepțională față de toți, frații au convertit numeroși oameni la creștinism. 


Ei spuneau celor suferinzi, "Nu va tratăm prin propria noastră putere, ci prin puterea lui Hristos, adevăratul Dumnezeu. Credeți în El și veți fi vindecați". Întrucât nu cereau bani pentru tratamentul lor, Sfinții frați au fost numiți "doctori fără de arginți".                                                      

 

1 iulie: Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, cei din Roma

Serviciul lor activ și marea lor influență spirituală asupra celor din jur i-au condus pe mulți către biserică, atrăgând astfel atenția autorităților romane, așa că au fost trimiși soldați după ei. Auzind asta, creștinii i-au convins pe Cosma și Damian să se ascundă un timp, până puteau să-i ajute să scape. Incapabili să-i găsească pe frați, soldații au arestat în locul lor alți creștini din zona lor. Sfinții Cosma și Damian au ieșit din ascunzătoarea lor și s-au predat soldaților, cerându-le să-i elibereze pe cei arestați din cauza lor.


La Roma, Sfinții au fost încarcerați și trimiși în judecată. În fața împăratului și judecătorului și-au recunoscut deschis credința în Hristos, care venise în lume pentru a mântui omenirea și a o elibera de păcat, și au refuzat cu hotărâre să ofere sacrificii zeilor păgâni. Ei au spus, "Nu am făcut rău nimănui și nu suntem implicați în magia sau vrăjitoria de care ne acuzați. Tratăm infirmi prin puterea Domnului nostru, Mântuitorul Iisus Hristos, și nu luăm plată pentru ajutorul dat celor bolnavi, fiindcă Domnul nostru le-a poruncit ucenicilor săi "Fără plată aţi primit, fără plată să daţi" (Matei 10:8).


Împăratul și-a continuat, însă, represaliile. Prin rugăciunea Sfinților, Dumnezeu l-a orbit dintr-o dată pe Carinus, astfel încât să poată afla și el atotputernicia Domnului, care nu iartă blasfemia contra Sfântului Duh (Matei 12:31). Oamenii, văzând minunea, au strigat, "Mare este Dumnezeul creștin. Nu este nici un alt Dumnezeu decât El!" Mulți din cei care credeau le-au cerut fraților să-l vindece pe împărat, și el însuși i-a implorat pe frați, promițând să se convertească la adevăratul Dumnzeu, Hristos Mântuitorul, așa că Sfințîi l-au însănătoșit. După asta, Sfinții Cosma și Damian au fost eliberați și ei au reînceput să-i trateze pe bolnavi. 


Dar ceea ce nu au putut face ura și ferocitatea autorităților romane a fost realizat de neagra invidie, una din cele mai puternice pasiuni a păcătoasei naturi umane. 


Un bătrân doctor, un învățător cu care Sfințîi frați studiaseră medicină, a devenit invidios din cauza faimei lor. Îmboldit de nebunia răutății, i-a chemat pe cei doi frați, anterior cei mai iubiți ucenici ai săi, propunându-le să meargă împreună pentru a aduna diverse plante medicinale. Mergând departe în munți, el i-a omorât și le-a aruncat trupurile într-un rău. 


Astfel, acești Sfinți frați, doctorii fără de arginți Cosma și Damian, și-au terminat călătoria pământeană ca mucenici. Deși își devotaseră viețile servirii creștine a vecinilor lor și scăpaseră de temnița și sabia romană, au fost uciși înșelător de către învățătorul lor. 


Domnul îi slăvește pe cei care-l mulțumesc pe Dumnezeu. Prin rugăciunile către Sfinții mucenici Cosma și Damian, Dumnezeu dăruiește vindecarea tuturor celor care recurg la cereasca lor intermediere.


Părți ale craniilor Sfinților Cosma și Damian se găsesc în sfânta mănăstire Pantokrator de pe muntele Athos. Fragmente ale sfintelor lor moaște se află în biserica romano-catolică Sfinții Doctori fără de arginți din Roma. 


30 iunie: Soborul Sfinților 12 Apostoli


1 iulie: Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, cei din Roma 1 iulie: Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, cei din Roma Reviewed by Diana Popescu on iunie 30, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.