14 iunie: Sfântul Prooroc Elisei

 Sfântul Prooroc Elisei a trăit în secolul al nouălea înainte de nașterea lui Hristos și s-a născut în satul Abelmaun din apropiere de Iordan. La porunca Domnului, a fost chemat în serviciul profeției de către Sfântul Prooroc Ilie (20 iulie).


Când a venit timpul pentru Proorocul Ilie să fie luat la ceruri, el i-a zis lui Elisei, "Spune-mi ce voi putea face pentru tine, înainte de a fi luat de la tine". Cu îndrăzneală, Elisei cerut o parte dublă a grației lui Dumnezeu ".

" Să fie o parte de două ori a duhului Tău peste mine". Proorocul Ilie i-a spus, "Greu lucru ceri. Dar, dacă mă vei vedea când voi fi răpit de la tine, aşa ţi se va întâmpla; dacă nu, nu ţi se va întâmpla aşa" (2 Împărați 2:10). Pe când continuau să vorbească a apărut un car de foc care i-a separat unul de celalt. Elisei a strigat, "Părinte! Părinte! Carul lui Israel şi călărimea lui!' (4 Împărați 2:12). Ridicând mantaua învățătorului său ce picase din cer, Elisei a primit puterea și darul profetic al lui Ilie.  Și-a petrecut mai mulți de 65 de ani proorocind, sub șase regi israeliti. Cât timp a trăit, Elisei nu a tremurat în fața vreunui conducător și nici un cuvânt nu l-a înfrânt.                                    


14 iunie: Sfântul Prooroc Elisei

Sfântul prooroc a făcut numeroase minuni. A împărțit în două apele Iordanului, lovindu-l cu mantaua proorocului Ilie, a făcut apele Ierihonului să fie bune de băut, a salvat armatele regilor lui Israel și Iuda care se găseau într-o sălbăticie aridă aducând apă abundentă prin rugăciunile sale, și a salvat o văduvă sărmană de la moarte prin înfometare printr-o creștere miraculoasă a uleiului dintr-un vas. Această femeie sunamită, tratându-l cu ospitalitate pe prooroc, a fost mulțumită de nașterea unui fiu prin rugăciunea lui, iar când copilul a murit, a fost readus la viață de către prooroc. Comandantul militar sirian Namaan a fost vindecat de lepră, dar , servitorul proorocului, Gehazi, a fost afectat de această boală întrucât nu s-a spus proorocului și a luat boala de Namaan. 


Elisei a prezis victoria regelui israelir Iosafat asupra dușmanilor săi și, prin puterea rugăciunii sale, a făcut multe alte minuni (4 Împărați 3-13). Sfântul prooroc Elisei a murit la bătrânețe în Samaria. În viața sa a făcut minuni și în moarte lucrările sale au fost minunate. La un an după moartea sa, a fost aruncat un cadavru în mormântul profetului. Imediat ce cel mort a atins oasele lui Eisei, a revenit la viață și s-a ridicat din mormânt (2 Împărați 13: 20-21). 


Ioan din Damasc a compun un canon în onoarea Sfântului Elisei, iar la Constantinopol s-a construit o biserică ce-i poartă numele. 


13 iunie: Sfânta Muceniță Achilina


14 iunie: Sfântul Prooroc Elisei 14 iunie: Sfântul Prooroc Elisei Reviewed by Diana Popescu on iunie 13, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.