16 iunie: Sfântul Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei

 Sfântul Tihon s-a născut în Amatunda din Cipru. Părinții săi l-au crescut în spiritul pietății creștine și l-au învățat să citească cărți sfinte. S-a spus că darul de a face minuni a apărut la Sfântul Tihon de la o vârstă timpurie. 


Tatăl său deținea o brutărie și, ori de câte ori își lăsa fiul singur în aceasta, tânărul le dădea gratuit pâine celor aflați la nevoie. Auzind asta, tatăl său s-a mâniat, dar fiul i-a spus că citise în Scriptură că în dăruirea pentru Dumnezeu cineva primește înapoi însutit. "Eu", i-a zis tânărul, "dau întru Dumnezeu pâinea care a fost luată", și și-a convins tatăl să meargă la locul unde era depozitat grâul. Uluit, tatăl a văzut că depozitul care anterior fusese gol era acum plin de grâu. De atunci, nu și-a mai împiedicat fiul să împartă pâine săracilor.

                                                                                    

16 iunie: Sfântul Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei

Odată, un grădinar i-a adus crengi uscate tăiate din via sa. Sfântul Tihon le-a adunat, le-a plantat în grădina lui și a implorat Domnul ca aceste ramuri să prindă rădăcini și să dea roade pentru sănătatea oamenilor. Domnul a făcut întocmai, prin credința sfântului tânăr. Ramurile au prins rădăcini, iar strugurii lor au avut un gust deosebit, foarte plăcut. Au fost utilizați în decursul vieții Sfântului și după moartea sa pentru a se face vin pentru Taina Sfintei Împărtășanii. 


Piosul tânăr a fost acceptat în cler și a fost numit cititor. Mai târziu, Mnemon, episcopul Amatundei, l-a hirotonisit ca diacon. După moartea lui Mnenon, Sfântul Tihom a fost ales unanim că episcop al Amatundei. Sfântul Epifanie, episcop al Ciprului (12 mai), a condus serviciul religios. 


Sfântul Tihon a lucrat cu zel pentru a eradica rămășițele păgânismului din Cipru. A distrus un templu păgân și a răspândit credința creștină. Sfântul Episcop a fost generos, ușile sale fiind deschise pentru toți, ascultând și îndeplinind cu dragoste cererea fiecărei persoane care venea la el. Fără a se teme nici de amenințări, nici de torturi, și-a mărturisit ferm credința înaintea păgânilor. 


Se spune că și-a prevăzut moartea, care s-a petrecut în anul 425. 


15 iunie: Sfântul Prooroc Amos

16 iunie: Sfântul Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei 16 iunie: Sfântul Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei Reviewed by Diana Popescu on iunie 15, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.